maanantai 21. lokakuuta 2019

Kukkopoika sai nimensä ja kanat talvivieraitaSyksy on yleensä kanalassakin hiljaista aikaa. Muninta loppuu ja sulat tippuvat pehkuihin. Sulevi ja kanat Vappu ja Vuokko tipuineen kokivat lokakuun alussa yllätyksen.


Kesä oli kulunut sopuisasti pihalla päivystäen.
Vuokon elokuussa kuoriutunut tipu kasvaa hyvin emon tiukassa valvonnassa.


Kolmikuisena on aika nousta isojen kanojen tapaan orrelle nukkumaan.
Emon untuvien lämmössä voi nukkua orrellakin. Hyvää yötä!


Tipun sukupuolen määrttäminen on hankalaa, kun ei ole vertailukohtaa. Kukkopoikien harja kasvaa nopeammin.


Ja kyllähän tämä kukolta vaikuttaa. Minusta se on aivan vanhojen elokuvien sankarin Tarmo Mannin näköinen. Vai mitä mieltä olette? Kukkopoika sai nimekseen Tarmo.

Tuttavaperheellä Puntarikoskella oli kesäkanoina iitinkantaa. Nimensä mukaisesti se on kotoisin Iitistä. Maatiaiskannan  löysi Jan Hoogesteger  naapuritilalata vuonna 1993. Siitä kanta on pikkuhiljaa elpynyt. Nyt sälyttäjiä lienee noin 30 ( 2017). Kukot ovat yleensä punamustia, mutta myös kirjavia ja kokomustia kukkoja on syntynyt. Kanat ovat värikkäämpiä kuin kukot. Tässä neljän kanan parvessa musta väri on vallitseva.
Koska en enää ole säilyttäjä, otin iittiläiset talvihoitoon horniolaisten kavereiksi. No eivät ne vielä kovin hyviä kavereita ole. Sulevi kyllä otti uudet tytöt kohteliaasti vastaan. Vappu ja Vuokko pitävät niitä kilpailijoina. Tappeluita ei kuitenkaan ole syntynyt. Horniolaiset pitävät jöötä. Ruuat ja vedet annankin kanalan karsinan molempiin osiin erikseen. Väliaitaa ei onneksi tarvita. Katsotaan, miten suhteet talven aikana kehittyvät. Onhan kanalassa kohta kaksi kukkoa sekä horniolaiset ja iittiläiset. Pientä draamaa on odotettavissa.


Vappu, Sulevi, Pomo, Mamma, Kertto ja Jaana. Vuokko ja Tarmo omassa nurkassaan latialla.


Syyslomalla Pieta oli innokas kanojen hoitaja.


Saan edelleenkin viestejä ja kiitoksia kirjastani Omat kanat, omat munat, pihakanalan perustaminen Se on auttanut monet hyvää alkuun kanalaharrastuksessa, jonka suosio jatkaa kasvuaan. Enkä ihmettele. Kanat ovat oivia arkelämän piristäjiä!
Jos haluat tietää lisää maatiaiskanoista, tietoa löytyy kotisivuiltani Suomalainen maatiaiskana

5 kommenttia:

 1. Kyllähän tuossa on tosiaan samaa näköä kuin Tarmo Mannissa ! Eikös sinulla ollut joskus Tauno Palo-niminen kissa ? ennen oli miehet rautaa .............. !!

  VastaaPoista
 2. Olihan se Tauno. Kyllä näissä miehissä on charmia.

  VastaaPoista
 3. Kauniita kanoja ja kukkoja! Tarmo Mannin kanssa saman näköinen :-D No toden totta, niin on!

  VastaaPoista
 4. Shoppailin ja mitä löysinkään !kolin maisemat,aivan ihastuttavat,upeat, olen itse sieltä päin kotoisin,äitin asui kolilla 10 vuotiaasta lähtien, hän kuoli tänä vuonna lieksassa 84v.kävi myös koulua siellä,mikä taitaa olla vieläkin pystyssä, useasti on tullut käytyä niissä maisemissa, sukua on siellä vielä joku. Mun blogissa on tietysti myös kolin kuvia, ja myös juttu "juureni ovat karjalassa" blogi autioituneet talot, ja sanosekukkasin. Mieheni serkku on tehnyt laulun "kolin vaaroilla" laulaa Hannu Brelo, laulu on you tubella, löytyy kun laittaa tuon nimen googleen.Mitenkähän osaisin tänne seuraavan kerran tulla, jos kommentoit mun blogiin, niin sitä kautta pääsen, kun täällä ei ole lukija palkkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Kolin koulu on voimissaan. Talo täynnä pikkukoululaisia ja eskarilaisia Kolilta ja Ahmovaarasta. Tänne löytää helposti, kun laittaa hakuun Maatiaismuori. Täytyypäkäydä kurkkaamassa blogejasija kuuntelemassa Brelon laulu.

   Poista