torstai 11. kesäkuuta 2020

Kovat koululöylyt Reposaaressa


Keskiviikkoiltana Reposaaren koulukorttelin kyläsauna lämpeni kuumia koululöylyjä varten.

Uutena porilaisena olen heti joutunut seuraamaan ikävää koulukiistaa. Tyttäreni perhe muutti Reposaareen viime kesänä myönteisen koulupäätöksen jälkeen. Reposaaren saaristokoulu luvattiin kunnostaa ja siinä jatkaisivat luokat 1- 6. 
Vuoden aikana tänne on muuttanut useampia lapsiperheitä, joilla on yhteensä 14  päiväkoti- tai kuoluikäistä lasta. 


Ymmärrän hyvin räpsööläisten huolen ja suuttumuksen, kun Porin päättäjät pettivät lupauksensa tänä keväänä. Ensi maanantaina valtuustossa yritetään saada läpi päätöstä, jossa Reposaaressa jatkaisi vain luokat 1-2 päiväkodin yhteydessä. Kolmannesta luokasta lähtien lapset joutuisivat kulkemaan kouluun Pihlavaan. Heillä kuluisi bussikyyteihin päivittäin 1-1,5 tuntiin.


Reposaarelaiset olivat tulleet sankoin joukoin puolustamaan omaa kouluaan. 


Positiivista oli, että löylyihin oli saapunut rusas joukko myös valtuuston jäseniä keskustelemaan reposaarelaisten kanssa ja kertomaan oman kantansa. 


Kaupunginhallituksessa voitti esitys luokkien 3- 6 siirrosta Meriporin kouluun Pihlavaan äänin 7-4. Reposaaren omaa koulua kannattivat vasemmiston 2 ja keskustan 1 edustaja sekä perussuomalasiten toinen jäsen. Reposaaren löylyissä myös demareiden joukossa oli Reposaaren koulun puolesta puhujia. Maanantain valtuuston kokouksessa nähdään, uskaltavatko he seisoa sanojensa takana. Ryhmäkuri on minusta menneen ajan termi ja kuulostaa ikävältä.  Jos äänestää vastoin omaa sydäntään, ei voi piiloutua ryhmäkurin taakse.  


Reposaari on saaristokaupunginosa ja sen ansiosta Porille maksetaan saaristolisää. Saaristolisä saatiin Porille reposaarelaisten aloitteesta vuonna 2017 ja sitä on maksettu tähän mennessä yli miljoona euroa. Saaristolisä on tarkoitettu saaristoalueiden palveluiden kuten koulun turvaamiseen. Sitä maksetaan saaristoalueen väkiluvun mukaan. Räpsööläiset ihmettelevät, mihin saaristolisä on käytetty? 


Monet perheet ovat muuttaneet Reposaareen voidakseen tarjota lapsille mahdollisuuden lähikouluun, jossa painotetaan luontoa ja paikallista kulttuuria. He haluaisivat, että lapset voisivat kulkea kotipihoiltaan turvallisesti kouluun ja käyttää aikansa mieluummin erilaisiin harrastuksiin ja  ulkoiluun kavereiden kanssa kuin bussissa istumiseen.


Kaupunginosana Reposaari on ainutlaatuinen ja harvinaisen hyvin säilynyt. Täällä on meri, linnut, rantakalliot, kala- ja venesatamat, puukorttelit leveine katuineen, kirkko, viehättävät pihapiirit, kunnostetut ja kauniisti rapistuneet vanhat huvilat. 


Porin päättäjät tekevät elämänsä mokan,  jos antavat kuoliniskun tulevaisuuden matkailuvaltille viemällä Reposaaresta palvelut ja siten vähitellen näivettämällä saaren. Tällaisella politiikalla menetetään jotain korvaamatonta.


Reposaaren kaava on museoviraston suojelema. Koulukortteli on historiallinen omaleimainen kokonaisuus. Se on keskellä saarta ja on tärkeää, että se säilyy elävänä. Nyt siellä toimivat kirjasto ja Reposaari-yhdistys.  Osa tiloista on tyhjillään. Tiloihin sopii erinomaisesti luokat 1- 6 ja päiväkoti. Lisäksi kortteliin voisi siirtää terveyspalvelut. Silloin Reposaaren sydän olisi kunnossa ja sykkisi valoisaa tulevaisuutta Porin seudulle.


Toivottavasti eilen täällä vierailleet päättäjät oivalsivat, että Reposaaressa on vielä yksi korvaamaton aarre, joka on jo monelta nykypaikkalunnalta menetetty: yhteishenki, halu ja kyky toimia yhteisön puolesta. Tämän pitäisi olla kaupungille arvokas voimavara. Toivottavasti reposaarelaiset saavat tulevaisuudessa suunnata tarmonsa Räpsöön kehittämiseen eikä turhauttavaan taisteluun oman koulunsa puolesta. 


Pian nähdään, oliko Porin kaupungin valtuuston toukokuun 2019 päätökset Reposaaren koulun säilymisestä vain pelkkä saippuakupla. Vai saavatko nämä lapset mahdollisuuden käydä turvallista, lähellä olevaa saaristokoulua.


4 kommenttia:

  1. Jouduitpa kohta ison asian ytimeen. En tunne Poria yhtään vaikka Porin Kärppiä jääkiekkojoukkueena fanitankin. Se on eri juttu se. Mutta mitä hullua siellä nyt meinaavat? säästöjä, säästöjä tietenkin kuten täällä Sastaslaman suurkaupungissakin. Jossa väen vängällä yritetään kammeta koko laajan kaupungin isommat lapset tuonne Sylväälle. Luinkohan jostain, että sataviisikymmentä euroa säästyisi. Mitätön summa niissä ympyröissä, nollan saa panna perään kun hinnoittaa harmit ja liitännäiskulut joita ei koskaan näissä asioissa osata nähdä saati laskea.
    Vähintäänkin näennäisten säästöjen verran siellä Reposaaressakin harmeja tulisi ja pitkän päälle enemmän. Kuten kerroit, kuihtuisi ja hiljenisi meiningit. Koulu on elinvoiman tae paikkakunnalla. Ajatelkoot nyt Porin päättäjät omilla aivoillaan ja myöskin tätä nyt juuri pramilla olevaa korona-aikaa,jospa tämä on vasta alkua. Toivottavasti ei, mutta sopii sitäkin miettiä. Pikkukoulut pesevät lähes kaikessa suurkoulut. Kokemusta on.

    VastaaPoista
  2. Kyllä nyt tosiaan pitäisi alkaa ajatella uudella tavalla, mikä yhteiskunnassa on tärkeää. Ei suuret massat ja tehokkuus, vaan monimuotoisuus ja muuntelumahdollisuus. Pienet yksiköt ovat joustavampia.

    VastaaPoista
  3. Toivottavast koulu saa säilyä! On tosi kurjaa, jos vuoden takainen myönteinen päätös pyörrettäisiin. Se tuskin toisi Porin kaupungille myönteita mainetta... Vielä suuremmat edellytyksethän koulun pitämiseen on nyt, kuin vuosi sitten, kun oppilaitakin on tullut noin hyvin lisääkin!

    VastaaPoista
  4. Toivottavasti päättävät oikein eli säilyttävät koulun. Tuollainen yhteisöllisyys pitäisi olla suojeltava asia.

    VastaaPoista