tiistai 18. toukokuuta 2021

Erittäin uhanalainen, ainutlaatuinen norppa

 Mieronkiertäjä Itä-Suomessa toukokuussa 21, osa 1


Pääsin ystäväni Tiinan kanssa unohtumattomalle norpparetkelle Saimaalle. 

Olimme vieraina Marita Vokkolaisen mökillä, joka sijaitsee Linnansaaren kansallispuistossa Rantasalmella. 

Maritan naapureina mökillä elelee norppia.Tällä pikkuluodolla Maritan mökin edustalla loikoilee Vanha Minna. Meidän vierailun aikana Minnalla oli nähtävästi muuta puuhaa emmekä nähneet sitä.  

Marita toimii vapaaehtoisena avustajana pesänlaskennoissa ja apukinosten tekemisessä. Hän kuvaa norppia mökkinsä ympäristössä ja avustaa näin Itä-Suomen yliopiston saimaannorppatutkimusta . Norppia kuvataan yleensä niiden köllötellessä luodolla karvanlähdön aikaan touko-kesäkuussa. Jokaisella norpalla on yksilölliset kuviot turkissaan. 

Pääsimme Maritan moottoriveneen kyytiin Saimaan keväiseen saaristoon. Veneetä pyritään ottamaan kuvia niin, ettei norppien elämä millään tavalla häiriintyisi. Itse olin varustautunut kuvaamaan norppia 600 millin putkella. 

Silmä tarkkana seurailimme jylhän kauniin, sokkeloisen saariston rantoja. 


Onko tuo norppa? Ei, se on norpan muotoinen kivi! 

Seis! Sehän liikkuu!






WWF:n norppalivestä pääset seuraamaan norpan leppoisaa ja mieltä rauhoittavaa elämää Saimaalla.
Voit myös lahjoittaa norpan suojeluun. Itse pistin pienen summan norpalle ja Maritalle kiitokseksi kuvista ja sykähdyttävästä elämyksestä!
Toivotaan, että norpat saisivat elellä ja lisääntyä rauhassa Saimaalla ja ettei tänä kesänä enää yhtään kuuttia sotkeutuisi verkkoihin!

1 kommentti: