maanantai 4. elokuuta 2014

Pilven Poika elää muistoissa ja jälkeläisissä

Kesän kuumin päivä uuvutti kuninkaanSuunnittelimme  Pilven Pojan 25-vuotissynttärijuhlaa syyskuun alkuun. Juhlat olisivat sattuneet sopivasti suomenhevosten katselmuksen eli kunkaallisten aikaan. Siellä on tänäkin vuonna Pipon jälkeläisiä arvosteltavana.
Pipo menehtyi pahaan suolitukokseen tänään 4. heinäkuuta. Ei kipulääkitys eikä hoito auttaneet, joten Pipo päästettiin kivuistaan. Pipo haudattiin yli kymmenen vuotta sen kotina olleen Rehulan tallin maille suuren rakkautensa shettisponitamma  Zampan viereen. Zampa kuoli kaksi vuotta sitten 28 vuotiaana.
Pilven Pojan synttärit vaihtuivat hyvien muistojen muistotilaisuuteen, joka järjestetään Rehulan tallilla myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana

Neljännesvuosisadan Pilven Poika on kulkenut perheemme rinnalla. Sen syntymä oli jo pieni ihme. Hankimme sen emän Elottaren siitostammaksi ja Lauralle ratsuksi. Varsojen saaminen osoittautui hankalaksi Elottaren epämääräisten kiimojen takia. Ensimmäinen pettymys oli keskenmennyt kaksoisraskaus. Kunnon kiima Ellulle tuli vasta seuraavana syksynä eikä silloin saanut enää suunnittelemamme orin sperma. Niinpä nuori, lupaava polvijärveläinen ori Ukko-Veto sai astua Ellun luonnollisesti Jorma Ratilaisen tallilla. Se kuitenkin ruunattiin pian astumisen jälkeen, joten Pipo jäi sen ainoaksi varsaksi.

Syksyllä syntynyt Pilven Poika vietti onnellisen lapsuuden emänsä Elottaren, shettistamma Zampan ja kyyttölehmä Voikukan kanssa Kontiolahden Pyytivaaralla.

Pipo syntyi aamuyöstä 7. syyskuuta 1989. Elotar hoivasi varsaa. Se ei kuitenkaan päästänyt sinnikästä oripoikaa nisilleen. Kuuden tunnin yrityksen jälkeen soiteltuamme useammalle eläinlääkärille, meitä neuvottiin aloittamaan keinoruokinta. Soitin hätäpuhelun Jorma ja Marja-Leena Ratilaiselle. Heidän ammattitaidollaan Elotar saatiin imettämään eikä myöhemmin enää ollut mitään vaikeuksia. Elotar sai kaikkiaan viisi loistavaa varsaa ja se aateloitiin jälkeläistensä, erityisesti Pilven Pojan, perusteella.

Kaksi vuotiaana honkkeli oripoika vietiin varsanäyttelyyn Joensuuhun. Nyt jo eläkkeelle jäänyt hevosagrologi ei pitänyt korskeasta oripojasta, jonka esitteli nuori, hento tyttö. Se jätti Pipon palkinnotta. Se oli meille kolaus, joka kasvatti uhmaa. Päätimme, että Pipo saa parhaat mahdolliset edellytykset kehittyä hyväksi ratsuoriksi. Pipo kantakirjattiin 1995 erinomaisin arvosanoin II+ palkinnolla.
Pilven Poika saavutti kolme hopeaa ja  monia hyviä sijoituksia suomenhevosten kouluratsastuksen mestaruuskisoissa Jukka Martikaisen, Kiki Nybergin ja Maarit Raiskion ratsastamana vuosina 1995- 2003.

Kun Maarit Raiskio ratsasti  nelivuotiaalla Pipolla ensi kerran koulutustilaisuudessa Joensuussa, hän sanoi Lauralle: "Sinulla on kultainen ori". Miten oikeaan Maarit osuikaan!

Yrittäjäperheemme eli velkataakan kourissa 1990-luvun alun laman aikaan. Pipo valoi meihin uskoa, että selviydymme. Köyhääkään ei panna kyykkyyn, jos sillä on hyvä hevonen
.
Pipon siitosurakin alkoi vaikeuksien kautta. Se oli siitosharjoittelussa isolla oriasemalla Etelä-Suomessa ja sai tuomion: hankala käsiteltävä, ei onnistu. Haimme laihtuneen, alakuloisen orin kotiin. Yhdessä Jorma Ratilaisen kanssa pukille hyppäämistä harjoiteltiin kaikessa rauhassa. Kun lopulta keksimme tuoda Pipon suuren rakkauden, shettisponi Zampan pukin eteen, hyppy onnistui. Pipon siemeniä, pilvenpisaroita, on nyt lähetetty ympäri Suomea niin paljon, että Pipolla on tällä hetkellä kaikkiaan 164 jälkeläistä ja se on saanut valion arvon jälkeläistensä perusteella.

Zampa ja Pipo Porin Rehulassa syystalvella 2010

Zampa eli Pipon rinnalla 28 vuotiaaksi ja haudattiin Rehulassa keväällä 2012.
Erityisen lämmin kiitos Rehulan tallin Marialle ja Matille Pipon hyvästä, ymmärtävästä hoidosta. Pipo sai olla tallin kuningas elämänsä loppuun asti. Kiitokset myös Pipon luotettvalle hoitajalle Hannalle. Meillä kaikilla on suuri ikävä. Meillä on kuitenkin  muistot ja ilo siitä, että olemme saaneet olla mukana Pilven Pojan tarinassa,joka ei unohdu. Laura peruskoulutti ja hoiti Pipon pikkuvarsasta siitosoriksi ja kilparatsuksi.

Nuoruuden kevättä kummankin rinnassa. Laura ja Pipo asuivat pari vuotta Gumbölen tallilla Espoossa.Vielä yhdessä syyskuussa 2013

Videoklippi Pilven Pojasta kahden päivän ikäisenä emänsä Elottaren ja shettisponi Zampan kanssa Kontiolahden Pyytivaara Pilven Pojan ensilaukat
Pilven Pojan muistotilaisuus
Pilven Poika facebookissa
Maatiaismuori Suomenhevosten kuninkaalisissa 2014 Pilven Pojan perilliset6 kommenttia:

 1. Voi, otan osaa suuren menetyksen johdosta.

  VastaaPoista
 2. Oi miten komea! Oikea valio. Lämmin osanottoni <3

  VastaaPoista
 3. Lämmin osanottoni teille Laura, Kirsti ja muut Pipon läheiset <3

  VastaaPoista
 4. Kiitos osanotosta. Pipon syntymä oli yksi tärkeä ja mieliinpainuva tapahtuma elämässäni. Oli aika ennen Pipon syntymää ja aika Pipon syntymän jälkeen. Nyt tulee aika Pipon kuoleman jälkeen. Siihen on totuttautumista erityisesti Lauralla.

  VastaaPoista
 5. Lämmin osanotoni, niin kaunis tarina...

  VastaaPoista