Poron serkku metsäpeura on ollut vuosituhansia tärkein riistaeläin Suomenniemellä. Se hävitettiin metsästyksellä 1900-luvun vaihteessa. Kantaa kuitenkin säilyi Venäjän taigametsissä Vienan Karjalassa, joista se on hiljalleen vaeltanut takaisin Kainuuseen.
Kiertelimme parina päivänä metsäteitä. Näimme kaikkiaan noin sata peuraa. Ne vaeltavat näin syksyisin laumoissa talvilaitumille. Keväisin taas takaisin vasomaan synnyinseuduilleen itään tai koilliseen.
Metsäpeurakantoja on pyritty elvyttämään ja niitä on siirtoistutettu menestyksellisesti Suomenselälle ja myöhemmin Seitsemisen ja Lauhajärven kansallispuistoihin.
Kävimme Salamajärven kansallispuistissa, jonne 1970-80 siirettiin ensimmäiset metsäpeurat Kuhmosta. Kahdeksan vaadinta ja kaksi hirvasta tuotiin ensin suureen aitaukseen, josta niitä sitten vähitellen vapautettiin luontoon. Siirto onnistui hyvin ja kanta on nykyisin suurempi kuin Kainuussa. Metsäpeura ei enää ole uhanalainen vaan silmälläpidettävä laji.
Minulla oli paikallisina oppaina Terhi Honkonen ja Háldi ( lpk Pilvipolun Háldi Vilgesjuolgi). Ilman heidän asiantuntemustaan kuvat olisi jääneet saamatta. Kiitos!
Kiitos tästä tarinasta ja kuvista! Enpä ole koskaan nähnyt metsäpeuroja.
VastaaPoistaUpeat kuvat metsäpeuroista, joita minäkään en ole koskaan nähnyt. Ja aivan ihana runo, kiitos ❤︎
VastaaPoistaIhanasti kerrottu ja upeasti kuvattu, täällä me Alajärvellä elämme peurojen kanssa rinta rinnan. Meidän lähimetsissä on kauriita, joskus osuneet riistakameraan, kauniita eläimiä <3
VastaaPoista