keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Vaarallista Joulua Kolilta-joulukalenteri ITule vaeltamaan kanssani Kolin vaaralta vaaralle kohti joulua. Tämä kalenteri on vaarallinen myös siksi, että voit jäädä kolikoukkuun. Niin kävi itselleni, kun kohta  kahdeksan vuotta sitten vuokrasin mökin Kolilta. Aloitin tämän Joulukalenterin facebookissa ja jatkan sekä siellä että täällä blogissani. Rintasenvaara helmikuisena pakkaspäivänä. Rintasenvaara on ensimmäinen vaara pohjoisesta ja sieltä avautuu näkymä Kolin päävaaroille ja Pieliselle. Tänne ehdin hyvin kävellen auringonnousun aikaan, koska matkaa on vajaa kilometri Kortelahden tietä. 

  
Rintasenvaara, Kolin vaarajonon viimeinen huippu ennen Pielistä. Retkeilen usein Häkinniemessä, jossa on matala hiekkaranta ja kivikkoinen niemi.Täältä avautuu vaikuttava maisema Rintasenvaaran pohjoiseen päähän. Maisema on toistaiseksi säilynyt kauniina ja luonnonvaraisena. Niemeen rakennetut huvilat peittyvät hyvin rantametsikköön.


Rintasenvaaran Käräjäkallio on jylhä paikka, jossa minulla on aina tunne, että olen tunkeutunut karhun reviirille. Onneksi paikka säilyy edelleenkin koskemattomana, koska se on suojeltu.


Poikkean Rintasenvaaralta lähes kymmenen  kilomeriä länteen Räsävaaralle. Siellä on hulppea näkötorni, josta voi ihailla Kolin maisemia kaikkiin ilmansuuntiin.


Räsän jääputoukset sijaitsevat Räsävaaran itärinteillä. Tänne kannattaa tehdä lumikenkäseikkailu.


Kotivaaraltani Käränkältä avautuu suomalainen maisema  kauneimmillaan. Elokuinen kesäpäivä vuonna 2009. Kesän viimeinen Koli-laivan vuoro Kolin Satamasta Lieksaan.


Syyskuun aamuinen usva väistyy Käränkälammelta ja aurinko valaisee lampea kolmelta ilmansuunnalta ympäröivät vaarat. Etelässä maisemaa reunustavat Kolin päävaarat Ukko, Akka, Paha ja Ipatti.


Kiipeän taas kerran Käränkävaaralle halaamaan Käränkän Ukkoa. Ukko vartio Käränkän yli vievää polkua sen korkeimmalla kohdalla.


Kolille voi saapua kahta reittiä: Kolin portin  kautta päätietä tai mutkaista Jerontietä. Jerontiellä Ryläyksen parkkipaikan jälkeen avautuu hieno panoraama kohti Kolin vaaroja. Kuva on otettu joulukuun lopulla auringon laskun aikaan.


Jeron lampi etualalla. 


Ryläys sijaitsee Kontiolahden puolella. Se on mainio paikka aloittaa Herajärven kierros. Parkkipaikalta on reilun kahden kilometrin nousu Ryläykselle, jonka näkötornista avautuu komeat maisemat Kolille päin. Tämä kuva on otettu vielä vanhasta näkötornista. Uusi taitaa olla hieman matalampi. Ryläyksellä on myös iso kota, vessa ja tulentekopaikka. 


Polku Ryläykseltä Kiviniemeen on noin kymmenen kilometriä. Se on aika rankkaa nousua ja laskua vaaralta vaaralle. Taustallavälkkyy  pitkä ja kapea Herajärvi. 2 kommenttia: