perjantai 1. marraskuuta 2013

Maatiaisjuureni

Löysin isäni albumista valokuva-aarteen. Kuvassa ovat ukkini, isänisä Antti Hassinen ja hänen vaimonsa Hilja Hassinen Tohmajärven Tikkalassa omalla pihallaan joskus 1950-luvulla. Ukkini oli tervaskanto, joka eli yli 90 vuotiaaksi. Kun hän tuli meille käymään, hän istahti keittiön penkin päähän ja sanoi, että kerronpa teille suakkunan. Hän kertoi nuoruudenaikaisista savotoista Karjalan metsissä. Ukki oli hevosmies ja hänellä oli myös lampaita. Ukin siistospässit saivat palkintoja maatalousnäyttelyssä.
Hilja oli ukin kolmas vaimo eikä siis ollut oikea mummini. Me lapset kuitenkim kutsuimme häntä Tikkalan mummiksi. Hänellä oli pari, kolme kyyttöä. Muistan, että yhtä niistä piti vähän varoa, koska se oli vihainen.
Minut on kutsuttu ensi kesäksi näyttelyvieraaksi Jyväskylän yliopston museon luonnontieteelliselle osastolle. Museo sijaitsee Jyväskylän Harjulla vesitornissa. Esittelen siellä maatiaisia toukokuusta syyskuuhun. Tämä kuva tulee olemaan siellä kunniapaikalla. Odotan innolla vierailua maatiaisteni kanssa entiseen opiskelukaupunkiini.
Kanakirjani "Omat kanat, omat munat" alkaa minun osaltani olla valmis. Se ilmestyy ensi keväänä Tammen kustantama. Nyt on aika hieman huoahtaa ison urakan jälkeen. Mutta en voi mitään sille, että lampaat jo iloisesti hyppelevät aitojen yli unissani ja päiväunissanikin.

4 kommenttia:

 1. Odotan tuota kanakirjaa innolla, ties vaikka voittaisi tietofinlandian. Ehdolle on ainakin päästävä, sanon näin näkemättäkin.
  Huolestuttaa noin muuten "perheesi" hyvinvointi ensikesänä, jos siellä Jyväskylässä koko kesän vietät :D
  Vaikka tietenkin on muuten upea ajatus se esittelyasia. Täytyy käydä siellä. t Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta! Jätän lehmät, lampaat, hevoset ym kuvina edustamaan maatiaisia Jyväskylään ja itse aion taas nauttia maalaiskesästä täällä Kortelahdessa.

   Poista
 2. Oli asiallinen ja perinpohjainen artikkeli Sinusta Pellervossa. En tiennytkään, että Vammalakin menneisyyteesi kuuluu. Olet todella ehtinyt paljoon mukaan. Jos hattu olis niin nostaisin. t Leena

  VastaaPoista
 3. Onnea kanakirjan johdosta!
  t.Meri & Kaisla

  VastaaPoista