sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Saarenmaan maatiaismatka

Heinäkuussa 2007 tein ystävien kanssa iloisen maatiaismatkan Saarenmaalle. Matkasimme ystävän autolla ja oppaanamme Saarenmaalla toimi Kaupo Sirel. Olin esittänyt Kaupolle toiveen nähdä mahdollisimman paljon saarenmaalaisia kotieläimiä ja mieluiten maatiaisrotuisia. Kaupo kierrättikin meitä kolmena päivänä ympäri saarta ja vierailimme monilla mielenkiintoisilla maatiloilla. Valitettavasti muistiinpanoni ovat hautautuneet jonnekin muuttolaatikoiden pohjalle enkä pysty antamaan tarkempia tietoja kuvauskohteista. Jos joku tunnistaa eläinrotuja tai paikkoja, otan mielelläni kommentteja vastaan.


Retkiporukkamme. Vasemmalla Kaupo, edessä Tiina ja takana Jani ja Katja.


Kävin hyvästelemässä Pilvilampaat-kehräämön karstakoneet, jotka nyt karstaavat huovutusvillaa Kaupo Sirelin Pilvelambad-kehräämössä Salmen kylässä Saarenmaalla.


Villan lajittelua Kaupon kotipihalla.


Majapaikkamme kissa. Liekö pitkäkarvainen virolainen maatiaiskissa?


Tien varrella pysähdyimme kuvamaan laiduntavia vuohia ja lampaita.


Suuri lammastila Salmen kylässä. Maatilalla oli myös nautakarjaa ja maatiaiskanoja. Kanat olivat sisällä navetassa enkä valitettavasti saanut kunnon kuvia.


Vierailimme pariskunnan luona, joilla oli vuohia, lampaita, hevosia ja mehiläisiä.


Heidän lampaansa oli saarenmaalaista kantaa.
Vanhat kiviaidat toimivat myös lammasaitoina. Kuvat Pilguse Moisan matkailutilalta.Tämä esiteltiin minulle eestiläisen maatiaislehmänä.


Tilan vasikoita
Viron maatiaissivut viroksi

5 kommenttia:

 1. Voi kun tuollaiselle matkalle pääsisi! Ihana tunnelma ja kauniit kuvat!

  VastaaPoista
 2. Ihanan tunnelmallista! Hevonen ja varsa voisivat kuvan perusteella edustaa eestinhevosta, joka on kylmäverinen maatiasrotu. Tämä ei ole varmaa tietoa, pelkkä veikkaus.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen matka, jo näiden kuvien perusteella.

  VastaaPoista
 4. Myös minulle on esitelty tuollaista lehmää maatiaisrotuna, suomeksi sanoivat "Viron punainen". Veljeni tyttö haki parikymppisenä Virosta Kertun jonka täsmällistä rotunimeä en nyt muista mutta "sieltä" se kuitenkin on ja Eesti on nimessäänkin. Kaunis siro ruskea ratsuhevonen joka keväällä varsoo toisen kerran.
  Minä olen käynyt kohta itsenäistymisen jälkeen Torin hevosjalostuslaitoksessa ja ikäni muistan sen käynnin. Upeita hevosia vaikka suurin osa olikin laitumella kaukana. Vanha pieni ukko ja nuori paljasjalkainen poika esittelivät meille komeampia hevosia mitä olen koskaan nähnyt. Poika talutti isoa korkeaa oritta köydenpätkästä ja hepopa päätti karata pystyyn. Se nousi takajaloilleen kolme kertaa ja hirnui kuin leijona, mutta poika ei irrottanut köydestä. Ori rauhoittui ja alkoi katsella meitä: mitähän tollikoita nuo ovat kun puitten taakse piiloutuivat?

  VastaaPoista
 5. Kauniin haikeita kuvia, jotenkin.

  VastaaPoista