torstai 13. lokakuuta 2016

Suloinen värioppi

Mistä näitä suloisen värisiä kissanpentuja oikein tulee ?

Kaikki alkoi seitsemän vuotta sitten melkein sattumalta. Sanoin maatiaiskissaharrastajalle Esa Jolkkoselle, että voisin ottaa Kortelahteen kissan, jos jostain löytyisi oranssi eli punainen tyttökissa. Luulin silloin, että kaikki punaiset kissat ovat uroksia. Muutaman viikon päästä Esa soitti, että Polvijärvellä olisi nyt minulle punavalkoinen tyttökissanpentu. Niin Hilla tuli taloon.

Hilla

Hilla sai puolitoistavuotiaana ekat pennut, joiden isä oli punainen Käpy. Siitä minulle jäi hyvin isänsä näköinen Liinu. Käpyn ja Hillan jälkeläiset olivat kaikki joko punaisia tai cremejä.

Käpy ennätti olla isänä myös kahdelle Esan kissarouvalle, jotka saivat pennut Öllölässä. Toinen emä oli kilpikonnanvärinen ja sai punaisia ja cremejä poikia sekä kilpikonnanvärisiä tyttöjä. Toinen emä valkoharmaalaikkuinen ja sai musta- ja harmaalaikkuisia pentuja.
Seuraavana talvena Käpy joutui ilveksen saaliiksi.
Sen jälkeen minulla ei ole ollut omaa kollia, vaan pentueiden isinä ovat olleet kolilaiset kulkukollit. Ensin Hillan värinen oranssivalkoinen ja sitten kaksi mustavalkoista.

Kolilla Tommilassa Hillan tyttärelle Miisulle syntyi värikirjoltaan tyypillinen punavalkean emän ja mustavalkean isän pentue.Mustan uroksen kanssa punaiselle tytölle syntyykin aina kilpikonnan värisiä tyttöjä ja punaisia poikia.Hyvin harvoin voi harvinaisen geenimuunnoksen  tai mutaation  takia poikakin voi olla kilpparivärinen.

Hillan ja Liinun perimässä on dominoivan punaisen lisäksi myös resessiivinen diluutio- eli vaalennusgeeni, joka muuttaa punaisen värin cremeksi. Eli jos  myös isällä on diluutiogeeni, syntyy tällaisia "kahvia runsaalla kermalla"-värisiä pentuja. Nämä ovat Hillan ja punavalkoisen isän pentuja syksyltä 2013.


Hillan yksi tyttö, puinainen Alma, meni Pihamäen perhekotiin Kontiolahdelle. Siellä vieraili mustavalkoinen sulho. Pihamäkeen jäi  tumma kilpparitytö.

Hilla periyttää myös valkolaikkuisuutta. Kuvassa Hilla ja tyttärentytär ( emä Liinu) Maija. Maijan isä oli mustavalkokirjava  eli periytti myös valkolaikkusuutta. Kaikilla neljällä pennulla olikin sitten valkoista, Maijalla eniten.
Maija voi siis periyttää punaista tai kilpikonnaväriä, molempia myös vaalennettuna eli cremenä.Ja valkolaikkusuutta. Tähän asti olen kait suurinpiirtein kärreillä värien periytymisessä.

Mutta entäs nämä suloiset raitatassut? Liinun tyttärelle Tänksille syntyi Pihamäen perhekotiin neljä pentua.Isä oli harmaaraidallinen kolli Etelä-Karjalasta.

 Kolme harmaaraidallista tyttöä ja yksi cremevärinen poika.

Yksi tytöistä ja poika on pitempi karvaisia. Aiemmin ei Hilla-Liinu-linjassa ole syntynyt pitkäkarvaisia. Pitkäkarvaisuus on väistyvä ominaisuus eli voinen päätellä, että sekä Tänks että pentueen isä kantavat pitkäkarvageeniä, vaikka itse ovatkin lyhytkarvaisia. Suomalaisen maatiaiskissan pitkäkarvaisuudesta ei oikein tarkkaan tiedetä, mutta esimerkiksi Virossa on edelleenkin pitkäkarvaisia maatiaiskissoja.

Tyttöjen lämminsävyinen harmaa turkki syntyy siis  emän punaisesta, joka on muuntunut kilpikonnaksi, koska isä on harmaa. Kaikilla on mukana vaalennusgeeni eli turkin punaiset kohdat ovat cremeä. Lisäksi on valkolaikkua ja raitaa.

Huh, huh, nyt laiskottaa ja noiden raitojen periytymisen selvittäminen jätetään myöhemmäksi, samoin minulle on epäselvää, mitä harmaa väri kissalla oikein tarkoittaa. Jatketaan oppituntia joskus toiste. Otan  kyllä mielelläni vastaan linkkejä hyvistä ja selkeistä kissojen värieen periytymistä käsittelevistä sivuista.

 Pentujen emä Tänks

Pentujen isä Kunkku ja kuulemma väriltään hopea.

Nyt olen saanut lisätietoa tietävimmiltä netin kautta.  Tyttöpennut ovat hopeakilppareita.


Tässä linkkejä kissojen värisivuille:
Wikipedia Kissojen värit

Kissojen värien periytyminen, genetiikkaa rautalangasta

Incat, kissojen värien periytyminen 1

Incat, kissojen värien periytyminen 2


8 kommenttia:

 1. Voi että miten ihanaa värioppia, niin suloisia kisuja!

  VastaaPoista
 2. Hyvä luoja, miten suloisia kissalapsia toinen toisensa perään. Voiko mitään noin ihanaa edes olla! Emotkin ovat kyllä kauniita. Tämä postaus kyllä voittaa Goethen väriopin mennen tullen :)

  VastaaPoista
 3. Oi ihanuus kuinka söpöjä kissoja!
  Ihanat kuvat!

  VastaaPoista
 4. Kiitokset kommenteista! Täydensin vähän tietoa Tänksin pentujen väristä. Pennut ovat hopeakilppareita. Sain kuvan myös pentujen isästä, joka on väriltään hopea.

  VastaaPoista
 5. Kiitos suloisista kuvista. Tiesin ettta kilpparit ovat aina tyttoja mutta tassa tuli paaaljon lisaa tarkennusta vareihin.

  VastaaPoista
 6. Mahtavan värisiä pentuja. Meillä tyttöpennut ovat olleet hyvin tummia kilppareita, musta päävärinä. Samassa pentueessa myös mustavalkoisia tyttöjä ja poikia ja joka pentueessa yksi puneinen vähintään. Valkolaikkuisuuden geeni ilmeisesti puuttuu koska sitä väritystä ei ole ollut. Mielenkiintoinen aihe, todella.

  VastaaPoista
 7. Oli, miten ihania hopeakilpparikissoja. Onko heillä kaikilla jo kodit ?

  VastaaPoista
 8. Olen kovin kiinnostunut kilpparitytöstä ❣️

  VastaaPoista