maanantai 14. marraskuuta 2016

Superkuu Pielisellä


Tänään näkyisi itäisellä taivaanrannalla iltapäivällä klo 15 jälkeen superkuu, jos ei ole pivistä. Parhaiten se varmaan näkyisi jostain Kolin vaaroilta tai Pielisen rannasta. Näin lähellä Kuu on seuraavan kerran vasta vuonna 2034. Edellisen kerran kuu näytti näin suurelta vuonna 1948 eli 68 vuotta sitten. Superkuuksi kututaan ilmiötä, kun Maa, Kuu ja Aurinko ovat samassa linjassa ja Kuu on radallaan täydenkuun aikaan lähimpänä maata. Tällöin Kuu näyttää maasta katsottuna mahdollisimman suurelta. Tarkemmin Ylen sivuilla .

Aamulla katselin säätiedotuksia eikä hyvältä näyttänyt. Sitten muistin, että olenhan minä kuvannut superkuuta  aiemminkin. Kesäkuun 22. päivä vuonna 2013 eli juhannuspäivänä. Silloin kyllä taivas oli  lähes pilvetön, mutta ongelmana oli  pohjoisen valoisa suviyö. Superkuu nousi suurena Pielisen Vuonislahden puolelta. Jos tarkkaan katsoo, se jopa erottuu auringonlaskun  värjäämällä kesätaivaalla. 

Muutamien kolilaisten ystävien kanssa järjestimme kuunkatseluretken Pieliselle. Oppaana oli Pielisen paras opas, kalastaja Eino Nousianen. 


Jouduin vähän tekemään töitä, että sain kaivettua haalean superkuun  esiin juhannusyön kuvista. Aikanani olin varmaan  jättänyt kuvat käsittelemättä, koska kuu on niin valju. Hyvä, että muistin nyt.
Olisihan se mukava nähdä tänäänkin superkuu. Toivotaan, että pilvet rakoilee.

3 kommenttia:

 1. Voi kiitos kun kerroit, tosin voi olla, että pilvet estävät superkuun näkemisen. Upeat kuvat, noissa on valoisan suviyön ihana tunnelma, hailakka kuu on oikeastaan todella vaikuttava - kuin se tyhjästä ilmestyvä kissa Liisan Ihmemaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että saaristossa on pilvetöntä tai ainakin pilviverho rakoilee iltapäivällä.

   Poista
 2. Tein sunnuntaina päivää ennen täysikuupäivää iltakävelyn Hallan kanssa loistavaa kuuta ihaillen. Oli aivan uskomattoman hieno, pakkanenkin vain -9. NÄytti ihan lähes täydeltä vuorokautta aikaisemmin. Ikinä en ollut niin hienoa kuuta nähnyt ja sitä valoa, mikä siitä tuli. Kuinka paljon mahtavampi olisi ollut eilen, en tiedä koskaan. Sitten eilenhän oli pilvistä, tuulista ja luntakin satoi, eikä kuuta nähnyt.

  VastaaPoista