tiistai 10. tammikuuta 2017

Kissan silmä

Kissan silmät lumoavat. Eri rotuisilla kissoilla on niille ominaisia  silmien värejä. Esimerkiksi ragdollilla on aina siniset silmät. Kokoilin tähän vanhoista kuvistani maatiaiskissojen kiehtovia katseita. Aikuisten maatiaskissojen silmät ovat yleensä vihreät tai keltaiset.

Maija reilu seitsemän kuukautta
Silmien väri muuttuu iän mukana.

kolmeviikkoinen

seitsemänviikkoinen

noin kolme kuukautta

Kissanpennut eteisen hämärässä.
Kissojen silmät loistavat pimeässä. Pupilli laajenee suureksi niin, että sen läpi pääsee mahdollisimman paljon valoa. Kissojen silmä on noin kuusi kertaa herkempi valolle kuin ihmisen silmä. Verkkokalvon takana on heijastava valokerros, joka peilin tavoin hyödyntää valoa tehokkaammin.  Tästä heijastavasta ilmiöstä johtuen kissan silmät kiiluvat pimeässä. Ilman valonsäteitä ei kiiluminen tietenkään ole mahdollista.

 Liinu talviauringon ja hankien hohteessa
Kirkkaassa valossa kissan pupilli supistuu  kapeaksi pystysuoraksi raoksi.

Hilla
Väreistä kissa näkee parhaiten sinisen ja keltaisen. Kissan näkemä maisema on harmahtava verrattuna ihmisen näkemään.


Saalistajana kissalle on tärkeää havaita liike. Sen silmien näkökenttä on laajempi kuin ihmisellä. Toisaalta kissa ei näe kovin kauas.  Ihminen voi nähdä tarkasti noin 30 metrin päähän, kun taas kissa vain kuudn metrin päähän.Tauno 4 kuukautta

4 kommenttia:

 1. Ihania virkeitä, uteliaita ja tarkkaavaisia kissan katseita. Kissan silmä on kiehtova. Kiinnostavaa, että tarkka näkökenttä ulottuu vain kuuden metrin päähän! En olisi kuvitellut. Kissan silmä on sivustakin katsottuna kaunis, puolipyöreä, joskus valo osuu silmään jännästi ja väri oikein hohtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin yrittää kuvata silmä sivusta päin. Kiitos vinkistä! Kunhan kevään valo lisääntyy, ajattelin yrittää ottaa lähikuvia silmistä. Onhan mulla neljä ihanaa mallia.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Moi Kirsti yritä ottaa kuva kaukaa kissasta

  VastaaPoista