tiistai 23. lokakuuta 2012

Kalliolle, kukkulalle rakennan minä majani

Se varmaan on monen suomalaisen haave. Aina kun rakentaa, etenkin korvaamattomaan Kolin kansallismaisemaan, pitäisi kuitenkin miettiä, miten uudisrakennus muuttaa maisemaa.

Näkymä Akalta . Toivottavasti uuden omakotitalon maalauksessa ja kattomateriaalissa edes otetaan  huomioon arvokas maisema.

Lieksa mainostaa itseään Kolin kaupunkina. Mutta onko Koli Lieksalle vain markkina-arvo yritysten ja rakentajien houkuttelemiseksi? Kolin kaavoittajilla ja rakennustarkastajilla täytyisi olla erityinen ammattitaito ottaa huomioon maisema ja luonnonarvot rakentamisessa.Muutin 2009 Kortelahteen Käränkälammen  ja -vaaran väliin luontoäidin hellään syliin


Kortelahden vanhalle pientilalle, joka mielestäni on osa kulttuurimaisemaa ja jonka omistajatkin olisivat halunneet suojella.Muutaman kuukauden onnenajan jälkeen kuitenkin tonttini rajalta saunan vierestä kaadettiin rantametsä ja vanhaa peruskalliota murskattiin. Pitihän uudet, hienot huvilat rakentaa korkealle kalliolle, että ikkunoista avautuisi maisema lammelle.
Tämä maisema on mennyttä. Lammen rantapuut kaadettiin.

Ja tilalle rakennettiin "hiekkaranta"


Maisema Käränkän huipulta on  muuttunut ja aiotaan edelleen muuttaa . Alue on kaavoitettu täyteen huvilatontteja. Myös Kortelahden pientila ( näkyy vasemmalla) on kaavoitettu huvilatonteiksi  ja talon ja vaarametsän väissä olevalle pellolle on suunniteltu läpikulkutie. Talon omistava Tuomo Saarelaisen perikunta on tehnyt kaavasta valituksen. Perikunta on myös suojellut pellon takana olevan pienen puolen hehtaarin metsän, jossa on ainakin liito-oravan ruokailupaikka.


Odotan sydän syrjällään, milloin tähän idylliin ilmestyy tietyömaan koneet.

 Myös Räsävaaralla tapahtuu. Pikkuräsän korkeimmalta kohdalta avautuu upea maisema Pieliselle. Sitä ovat tuhannet hiihtäjät talvisin ihailleet. Ahmanhiihdon latu kulki tästä vielä toissa talvena.


Viime kesänä paikalla näytti tältä. Korkean talon lisäksi myös ympäristö oli raiskattu tietä ja kunnallisttekniikka rakennettaessa.

Hyvällä suunnitelulla ja ammattitaidolla Kolille voisi rakentaa saman määrän taloja ja huviloita kauniisti maiseman huomioiden.Silloin ihmiset myös viihtyisivät ja jäisivät. Nykyisellä kaavoituspolitiikalla mielestäni tuhotaan myös Kolin alueen merkittävimmän elinkeinon, matkailun, tulevaisuutta.

3 kommenttia:

  1. Voi perkele, ei tohon muuta osaa sanoa!!

    VastaaPoista
  2. Näitä hullutuksia vielä joskus ihmetellään, silloin kun me emme ole enää sitä kuulemassa. Samoin kuin monia muita nykysin väenvängällä muka kehityksenä ajettuja juttuja. Mutta aika aikaa kutakin, mitäs tälle mahtaa, paheksutaan kumminkin ja tukevasti.

    VastaaPoista
  3. Järkyttävää, melkein itku pääsi.

    VastaaPoista