tiistai 21. toukokuuta 2013

Kortelahden lintukoto

Punatulkku

Ystäväni Iiris Brocke kuunteli yhden illan ja aamun toukokuun puolessa välissä Kortelahden lintukonserttia. Hän tunnisti kaikkiaan 29 eri lintua pihapiirissä ja Käränkänlammella saunarannassa:
Haarapääsky, harmaalokki,  hippiäinen, keltasirkku, kirjosieppo, kuikka,  kuovi, kyyhky, käki,  käpytikka, lehtokurppa, leppälintu,  mustarastas, pajulintu,  peippo,  punakylkirastas, punarinta, punatulkku,  punavarpunen, räkättirastas, silkkiuikku, sinisorsa, sinitiainen,  taivaanvuohi, talitiainen,  teeri, telkkä, viherpeippo, västäräkki.
Koiras nokkavarpunen

Rouva nokkavarpunen

Kevään kuluessa on pihan yli lentänyt kurkia, joutsenia, harakoita, variksia, närhiä ja korppia. Kurjet ja joutsenet ruokailevat Käränkän suolampareilla. Muut pesivät suolla tai lähimetsässä. Pihalla on jo pitempään viihtynyt nokkavarpuspariskunta. Iiriksen kuulemien lintujen lisäksi olen nähnyt pihalla vielä järripeipon, palokärjen, aiemmin keväällä runsaasti hömötiaisia, töyhtötiaisia, pyrstötiaisia ja tilhiä.Rantametsikössä pesii metsäviklo.  Pellonlaidassa käväisi toukokuun alussa  komea ukkometso. Tänä vuonna en ole nähnyt haukkoja, mutta lähimetsässä on useampana vuonna pesinyt nuolihaukka ja viime kesänä kanahaukka säikytteli pari kertaa kanaoja.
Kortelahti on siis myös lintuparatiisi. Runsaan linnustonsa ja metsässä asuvan liito-oravan takia Kortelahti pitäisi suojella. Lieksan kaupunki on kuitenkin vastoin omistajien tahtoa kaavaoittanut Kortelahden pellolle läpikulkutien. Kortelahden naapuriin  rakennettiin neljä vuotta sitten kolme muhkeaa huvilaa ja samalla tuhottiin kaunista erälampimaista rantaviivaa. Huvilat oavt olleet nyt tyhjillään kolme vuotta. Ne voisi nimetä vuosikymmenen turhakkeiksi.
Huvilat kuvattuna Käränkän huipulta. Kortelahti on heti huviloiden vieressä vasemmalla.
Viimeinen kuva Silvasta. Silvan syntymäpäivänä 19. 5. heitin Pilvipolun kuningattaren tuhkat Käränkän huipulta.
Elämä Kortelahdessa jatkuu. Minä saan nauttia sen rikkaasta linnustosta ja kauniista luonnosta.
Telkkäkoiraan  häämenot

Hetken telkkä luuli saavansa kaksi morsmaikkoa


Mutta Kortelahden puokamaan saapuikin toinen ritari

Toinen pariskunta jäi saunarannan suon telkänpönttöön. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti