tiistai 20. elokuuta 2013

Kasken perintö, Telkkämäki 20 v


Syyskuun alussa Kolin luontokeskus Ukon yläkerrassa avataan minun ja Ismo Hyttisen yhteisnäyttely Telkkämäen kaskiperinnetilasta, kasken poltosta, perinneympäristön ja niittyjen hoidosta ja kaskirukiin viljelystä. Telkkämäen kaskiperinnetilalla on kaksikymmentä vuotta poltettu kevätkesällä kaskea Metsähallituksen toimesta. Tämä näyttely on kunnianosoitus tilalla uurastaneille työntekijöille, jotka ovat perehtyneet ja ansiokkaasti säilyttäneet kaskikulttuuria. Kaksikymmentä vuotta sitten he tekivät sitä nuoruuden palavalla innolla, niin kuin Ismo Hyttisen valokuvista näkyy. Tämä innon ja rakkauden Telkkämäen perinteen säilyttämiseen voi jokainen vierailija edelleenkin aistia harmaan torpan pihapiiristä. Minä ihastuin paikkaan heti ensi käynnilläni, joka tapahtui joskus 90-luvulla.
Näyttelyssä olevat valokuvani ovat vuosilta 2006, 2011, 2012 ja 2013.
Olen jakanut kuvat kolmeen teemaan:

Tuli ja savu

Telkkämäellä kaski poltetaan toukokuun lopulla
Niityt

Kesällä niittyjä hoidetaan niittämällä ja laiduntamalla. Telkkämäessä on kesäisin suomenhevosia, kyyttöjä, lampaita ja maatiaiskanoja.


Ruis


Elokuussa kaskipelto kynnetään ja karhitaan  eli ajetaan risukarhella.  Pellolle kylvetään paikallista kantaa oleva kaskiruis.


Edellisen vuoden kaskipelto on antanut hyvän sadon. Ruis niitetään sirpeillä, kootaan kuhilaille ja puidaan riihessä.Tervetuloa avajaisiin maanantaina 2. 9. klo 15!
Lisätietoa Telkkämäen kaskiperinnetilasta Telkkämäen luonnonsuojelualue
Valokuviani Telkkämäestä Suomen Luonto 11/2012  Kaskisauhun verhossa (teksti Topi Linjama)

3 kommenttia:

  1. Loistavaa, päästä katsastamaan näyttely Kolin lomalla. Kaskenpolttokuvat ovat kuin maalauksia, hienoa että perinteitä vaalitaan!

    VastaaPoista
  2. Kiitos - Upeat kuvat elämästä !

    VastaaPoista
  3. Arvokasta ja hienoa perinnetietoa. Kiitos.

    VastaaPoista