torstai 19. marraskuuta 2015

Maatiaiset maisemassaMaatiaiskotieläimet ovat kehittyneet suppeilla alueilla Suomen syrjäseuduilla. Niitä ei ole jalostettu, vaan ne ovat paremminkin jalostuneet luonnon olosuhteisiin ja ihmisten tarpeisiin sopiviksi. Kaikkien nykyisten kotieläinrotujen takana löytyvät maatiaiset. Samanaikaisesti kun on jalostettu kotieläimiä haluttujen tuotanto-ominaisuuksien parantamiseksi, on menetetty monia ominaisuuksia. Siksi on tärkeää säilyttää maatiaisrotumme, jotka ovat geneettisesti rikkaita ja monimuotoisia. Ne ovat meidän elävä geenipankkimme, joka turvaa kotieläinjalostuksen mahdollisuuksia laajempaan geenipooliin ja on myös arvokas tutkimusaineisto kotieläintutkijoille.
Maatiaiset ovat osa kulttuuriamme ja suomalaisten sielunmaisemaa.


Luontokeskus Ukon  näyttelyssä esitellään Kolin kansallispuiston maisemanhoitajia. Näyttelyssä pääsee lehmisavujen ja karjankutsuhuutojen tunnelmiin. Multimediaesityksessä "Luona vanhan veräjän" lauluyhtye Tarukki esittää oman karjankutsuhuutonsa. 

Nuori suomenhevosori Pihan Just Joo kauniissa  koivikkohaassa Kontiolahden Romolla
Suomenhevonen on monipuolinen työtoveri ja luotettava kumppani, joka on ollut turvanamme vaikeina aikoina. Suomenhevonen on sisukas puurtaja, nopea ravuri ja korskea ratsu.

Maatiaisporokoira Unna syksyisellä suolla
Tervetuloa näyttelyyn luontokeskus Ukkoon Kolille!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti