lauantai 30. kesäkuuta 2018

Lunan Täydenkuun pennut

Zinaidan Lunan ja Poropeukalon Sokeri-Jussi eli Rurik alias Ruuti  tapailivat sinnikkäästi huhtikuun lopulla. Vappuna, kun oli täysikuu, treffailu vihdoin johti täyttymykseen.


Luna kasvatti masuaan haltijansa Sannan hoivissa Varkaudessa retkeillen ahkerasti Linnansaaren kansallispuistossa. Kuvassa raskaus puolessa välissä toukokuun lopussa. Lunan kuvat Marita Vokkolainen.


Luna on 4,5 vuotias lapinporokoira, jonka isä on rotuunotettu Remu. Remun suku menee Näkkälän porokoiriin. Remun emo on Anna-Marja Vanhapihan Nasti. Nastin jälkeläisissä on paljon hyviä työkoiria. Lunan emo Iltahämyn Pajulintu eli Tsierggis toimi porokoirana Hetassa. Tsierggiksen isä on oma kasvattini Pilvipolun Ontrei eli Otto, kautokeinolisen Cikin ja Jahkkas Basillin hieno poika. Tsierggiksen emä oli Kisuran Kiira.
Luna itse on iloinen ja reipas perhe- ja retkeilykoira.

Poropeukalon Sokeri-Jussi eli Rurik on 8,5 vuotias, rauhallinen uros, joka toimii terapiatyössä. Se on Suomen ja Ruotsin muotovalio, saanut luonnetestissä 135p, Ruutin kanssa on harrastettu mm tokoa ja rallytokoa. Tämä on Ruutin 3. pentue. Kuva Heidi Kemppainen.

Tulevien pentujen sukutaulu ja vanhempien viralliset terveystarkastustulokset  ja saavutukset löytyvät täältä Poropeukalon Sokeri-JussixZinaidanLuna
Vanhemmat on testattu ja ovat vapaita pompentaudista sekä  prcdPRA:sta, joten pennut eivät voi sairastua eivätkä kanna näiden sairauksien geenejä.


Luna tuli luokseni keskiviikkona noin 5 päivää ennen laskettua aikaa. Hyvä, että tuli, koska synnytys käynnistyi seuraavana aamuna. Ensimmäinen poikapentu syntyi kuolleena. Toinen pentu, poika sekin, syntyi Kortelahden pihanurmelle. Lunan masu oli hyvin kova eli kohtu edelleen täynnä eikä synnytys edennyt. Parin tunnin odottelun jälkeen päätin viedä sen Joensuun eläinlääkäriasemalle.


Hyvä, että emme viivytelleet. Päädyttiin sektioon. Eläinlääkärin mukaan kohtu oli erittäin täysi ja kohdunseinämä hyvin ohut. Vaarana oli, että kohtu olisi revennyt. Pentuja oli masussa vielä 9, joista yksi ei elpynyt. Klinikkahoitaja Tarja sekä kuskini ja avustajani Liisa herättelevät pentuja sektion jälkeen.


Luna alkoi hoitaa pentuja heti virottuaan leikkauksesta. Se on rauhallinen ja huolehtivainen emo eikä stressaa, vaikka joutui outoon ympäristöön ja heti synnytkseen.


Pennut  kahden päivän ikäisenä. Vielä yksi tyttöpentu menehtyi vuorokauden ikäisenä. Ehkäpä luonto tarkoitti niin, vaikka yritinkin  lisäruokkia pikkuista. Nyt kaikki mahtuvat nisille yhtäaikaa.


 Elämään selvisi kahdeksan tasakokoista pentua, joista poikia viisi ja tyttöjä kolme.


Lunan onnea.
Pennut saivat alkunsa ja ne syntyivät  täydenkuun aikana.  Nämä ovat siis Täydenkuun pennut. Nyt nimiä keksimään!


Pennuista omaa kaveria kuuvaelluksille ja muille elämän yhteisille retkille etsii vielä kolme poikaa.
Pennut luovutetaan viimeistään elokuun täysikuun aikaan 8 viikkoisina.  Sitä ennen ne saavat elää turvallisen ja virikkeitä täynnä olevan varhaislapsuuden Kortelahdn pientilalla. Pennun hinta on 900e ja kasvattajana lupaan antaa kaiken mahdollisen tukeni tulevaan elämään. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä 0400-725427 tai kirsti.hassinen (at) gmail.com
P.S. Blogistani ja Pilvipolun koirat facebook-sivulta voit seurata pentujen elämää Kortelahdessa koirien, kissojen, kanojen, kilien ja sonnipoikien kanssa.


1 kommentti:

  1. Hyvänen aika, miten dramaattinen synnytys, onneksi lopulta kaikki on hyvin. Pentuja on aikamoinen liuta jo näinkin emolle ruokittavaksi! Ihanat vanhemmat, upean näköiset koirat.

    VastaaPoista