perjantai 14. maaliskuuta 2014

Poronhoitajaperhe Aatsingista

Antoisa porokoirareissuni pohjoiseen alkoi olla lopuillaan. Hetasta ajoimme Pallastunturin itäpuolta kohti Raattaman kylää.
Ennen Raattamaa kuitenkin pistäydyimme Peltovuomassa Pentti Keskitalon porotilalla.


Hänellä on kasvamassa nuori reipas vuoden ikäinen porokoira, jonka emä on hänen oma pitkäkarvainen rekisteröimätön porokoiransa Nippe. Nippe eli 14 vuotiaaksi ja oli lähtöisin  Palojärveltä. Nuoren uroksen isä on lyhytkarvainen porokoira. Pentti toivoo saavansa pennusta yhtä hyvän työkoiran kuin oli sen erinomainen emä.

Raattamasta palasimme tutulle reitille Kittilästä Sodankylään ja siitä edelleen Savukoskelle, jossa yövyimme viihtyisässä pienessä majatalossa Teerenkiepissä. Aamulla  matka jatkui kohti Sallaa, jossa oli viimeinen kuvauskohteeni.

Majuri, Raisa, Inka, Raippa ja Hilla Hoo menossa ruokkimaan poroja.
Vietimme mukavan aamupäivän Raisa Korpelan ja kahden tyttären Inkan ja Hilla Hoon kanssa Aatsingissa. Keskimmäinen tytär Vilma oli koulussa.


Perheen isä poromies Aarne Aatsinki oli töissä Sallan poropuistossa.

Perheessä on kaksi lapinporokoiraa, jotka hyörivät mukana porojen aamuruokinnassa. Vanhempi kaksivuotias Suopunkitytön Tupla-Majuri oli rauhallinen ja kaunis parkki uros. Nuorempi Suopunkitytön Vuotturaippa oli väristykseltään musta vaalein merkein ja se oli vasta vuoden ikäinen vilkas poropoika.


Raippa on Inkan koira ja vasta opettelee porohommiin. Kelkan kyydissä istuminen sujuu jo mallikkaaksti.

Majuri on Raisan koira. Aarnella on veljensä kanssa myös lampaita. Majuri on saanut harjoitella paimennusta sekä poroilla että lampailla. Sen avulla on jo vähän etsitty ja löydetty karhun jäljiltä raatoja.


Hilla Hoo ruokkimassa vasoja.


Tässä nuorekkaassa poronhoitajaperheessä oli mukava meininki. Kiitos, että saimme käydä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti