keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Tunturilapin porokoiria ja pentuja

 Hettalainen Esa Kumpulaisella on poromies, jolla on aina ollut hyviä porokoiria.


Hänen koiriaan on otettu sekä suomenlapinkoira- että lapinporokoirarotuun. Nykyinen Esan työkaveri on rekisteröity lapinporokoira Tsahpe eli Jalakapojan Idän Korra.


Iltahämy Pajulintu eli Cierggis on Iisko Ruotsalan työkoira. Cierggis ja sen pennut oli yksi syy tulla Hettaan. Cierggiksen isä on oma kasvattini Pilvipolun Ontrei ja sen isä taas on kuskini Maritan koira Jahkkas Basilli eli Pasi. Oli mukavaa nähdä näiden meille tärkeiden koirien jälkeläisiä,


Pentueen kasvattaja on Minna Kankaanpää.


Cierrggis ja sen tytär Unna ensimmäisestä pentueesta. Unna on vuoden ikäinen ja sillä on sama isä kuin pikkupennuilla. Unna on myös jo mukana Iiskolla porotöissä.


Pentueen tytöt Luna ja Lumia. Lumia etsii vielä kotia.


Luna matkustaa tuhat kilometrlä etelään Sannan perheen toiseksi koiraksi-


Pentueen isä Remu, jonka vanhemmat ovat työkoiria Näkkälästä. Remu asuu Hetassa. Se on luonteeltaan rauhallinen, ystävällinen ja pihalla pysyvä nuori uros.


Sanna ja Roni tutustumassa oman pentunsa isään Remuun.


Remun emä Nasti on kolmevuotias  rekisteröimätön porokoira Näkkälästä. Tämä koira teki minuun suuren vaikutuksen luonteellaan ja olemuksellaan. Siitä huokui samalla sekä nöyryys että itsevarmuus ja se osasi hymyillä.  Sen emä on ollut erinomainen työkoira. 


Anni-Marja Vanhapihalta on lähtenyt monta hyvää työkoiraa poromiehille ja -naisille. Hän jatkaa ahkunsa perintöä.


Taustalla kotitilan  syntymämökki, jossa myös ahkun koiranpennut kasvoivat.
Tuntui, että sain elää palan porokoiran historiaa.

4 kommenttia:

  1. Tuo Remu <3 Minkä ikäinen se on? Jos tuolla kävisi joku pidempikarvainen porokoiranarttu niin saattaisi pentu kiinnostaa...

    VastaaPoista
  2. Onko nämä pennut rekisterissä?

    VastaaPoista