Innostuin koulutauluista uudestaan, kun suunnittelin ensimmäistä kirjaani maatiaisista. Ajattelin, että opetustauluista löytyisi varmaan kuvia maatiaiskotieläimistä. Vuosien varrella olen kerännyt itselleni toistakymmentä koulutaulua. Olen käynyt myös Pielisen museossa Lieksassa ja Vantaan museossa kuvaamassa opetustauluja.
Marraskuun Suomen Luonto-lehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli koulutauluista. Niinpä innostuin selailemaan vanhoja kuvatiedostojani.
Aloitan maatiaiskotieläimillä.
Muistan vieläkin sen löytämisen riemun, kun äkkäsin lehmätaulun Kuopion torilla kesällä 2006. Torikauppias varmasti tuplasi hinnan, kun näki innostukseni. Taulu on 1900-luvun ensi vuosikymmeniltä O.y Valistuksen kustantama. Maatiaiset on kuvattu metsälaitumillaan laihassa kunnossa. Ayrshire komeilee kartanon pellolla.
Lehmän rakenne ja navetta, Ebba Masalin 1915
Alakoulun lasku-ja havaintokuvasto N:o 3 vuodelta 1931. Taustalla kolme länsisuomenkarjahiehoja.
Tämä on luultavasti ruotsalainen opetustaulu. Lehmien roduista en tiedä. Neulova paimenpiika on viehättävä.
Ebba Masalin piirtämä opetustaulu hevosen rakenteesta ja hoidosta vuodelta 1915.
Maanviljelystoimet ja työkalut, kalevala-aiheisia kansantieteellisiä kuvia
Hevoset ja ihmiset kevättöissä ja heinänteossa. Nämäkin optustaulut ovat 1930-luvulta. Kuvissa on valtavasti yksityiskohtia ja monta tarinaa.
Lasku- ja havaintokuvassa N:o 4 sekatavarakaupan pihalla syksyistä säpinää.
Talviset metsätyöt Martta Wendelin 1928
Tähän lasku- ja havaintokuva N:o 1 on lempparini. Punaisen mökin yksinäinen maatiaiseukko ja hänelle rakkaat asiat.
Kanataulussa on kuvattu suomalainen maatiaiskana, leghorn- ja plymouth-rock-rotu.
Ruotsalainen vuohitaulu, kuttu ja kili.
Ruotsalainen kissataulu
Tämä on yksityiskohta kissan rakennetaulusta, jonka alkuperästä en löytänyt tarkempaa tietoa.
Kaneja ruotsalaisessa opetustaulussa.
Mehiläishoitoa 1900-luvun alkuvuosina, maalannut T. Björnström
Lapinkylä,1908, maalannut J.K. Kyyhkynen
Minua ihmetyttää suuresti, että lampaista ei löydy opetustauluja. Olen etsinyt ja kysellyt. Ainut saalis on tämä maantieteellinen kuva 28 Petsamonvuonosta, jossa laiduntaa lampaita ja lapinlehmiä.
Jos joku tietää lammasaiheisia opetustauluja, olisin vinkistä todella kiitollinen.
Seuraavassa päivityksessä luontokuvia ja ehkä vielä jotain muutakin löytyy.
Aah! Aivan ihania koulutauluja! Vuosia sitten Tampereella keräilymessuilla oli koulutaulu myynnissä, jossa oli suomenkarjan lehmät esiteltynä. Pyynti oli 50e ja en raaskinnut sitä ostaa. Olen katunut päätöstäni....
VastaaPoistatori.fi:ssä löytyy yksi http://www.tori.fi/satakunta/Vanha_opetustaulu__Tytto___vuohi_Poika___lampaat_15339281.htm?ca=18&w=3
VastaaPoistaTuo on kyllä hieno. Puista ja rakennuksista päätellen ei ehkä kuitenkaan suomenlammas. samoin karitsan häntä on outo. Kalliskin on.
PoistaOnpa kauniita tauluja! Tuo Petsamonvuono etenkin on upea sommitelma ja maisema.
VastaaPoistaUpeita ja kauniita tauluja, osa oli minulle ihan uusia, siksikin suuret kiitokset että esittelit ne. Bukowskilla on juuri myynnissä ihana kanataulu, siinä on läpileikkaus kanasta, taitaa olla kanan anatomian taulu.
VastaaPoistaHeh, tainneet mennä ammut sekaisin opetustaulussakin! Ei kai tuo mustavalkee mikään ayrshire voi olla? Pikemminkin friisiläinen, tai holstein... Yhtä kaikki, komeita kuvia ovat.
VastaaPoistaAinakin sen 1-1=0 - taulun muistan lapsuudestani. Ja sitten oli taulu, jossa oli kevät, puro juoksi, näkyi vähän lunta ja paljon maata, oisko ollut pajuja ja lapsia... Kun vanhempani 80-luvun alussa siirtyivät eläkkeelle kansa-peruskoulun ala-asteen viroista, ja itse olin juuri muuttanut pois, muistan kuinka he jupisivat, että haluaisivat besorkata tietyn pahvitaulun mukaansa. (Hyihyi.) Moraali ilmeisesti voitti, sillä ei mitään taulua löytynyt sitten kun pesää jaettiin liian harvan eläkevuoden jälkeen. Mutta nostalgisia ovat ja täynnä tietoa. Vielä kun nettivalokuva antaisi nenään sen tuoksun! Kiitos kuvista!
VastaaPoistaAivan mahtavia, kauniita tauluja!
VastaaPoistaItse kävin ala-asteen 1980-90 -lukujen taitteen molemmin puolin, mutta noista ovat monet tuttuja. Meilllä kun oli 1950-luvulla uransa aloittanut opettaja, joka pitäytyi tiukasti vanhoissa opetusmetodeissa. (Kun jotain oli kerran hyväksi havaittu, niin mitäs sitä muuttamaan.) Oman ikäluokan koulumuistot tuntuvat ihan kummallisilta, mutta suurten ikäluokkien kansakoulumuistelot paljon tutummilta. (Urkuharmooni, aamunavaukset, opettajan teitittely, korrekti suomen kieli, vanha käsialakirjoitus, opetustaulut... ...piirtoheittimistä ja muista nykyajan kotkotuksista ei ollut tietoakaan, musiikintunnilla vedettiin virsiä, maakuntalauluja ja muuta vastaavaa.)