maanantai 2. huhtikuuta 2018

Iloinen pääsiäispaimennusVierailimme pääsiäislauantaina Pohjolan ahvenanmaanlammastilalla Kerimäellä. Riitta Lumiluoto kasvattaa myös islanninlammaskoiria ja hänen lampaansa ovat hyvin tottuneet haukkuviin paimenkoiriin. Niinpä saimme myös vähän kokeilla paimennusta ja herätellä porokoirasukuisten koiriemme paimennusvaistoja. Mukana olivat sisarukset Unna ja Rannu, Mansi sekä Rannun poika Viima.


Nämä joutilaat mammat pitivät kovasti ihmisistä. Tunne oli kyllä molemminpuolinen. Seuraavat kuvat ovat Paula Holopaisen ottamia.


Tarkoitus on viedä lampaat suurempaan aitaukseen. Pyysin Unnaa odottamaan, että saan aukaistua portin.


Vähän Unnaa jännitti vieraat lampaat. Innolla se kuitenkin alkoi hommiin.Yksi uuhi kokeili, että onko pakko mennä.


Unnalle tämä on jo tuttua hommaa. Hyvin se painostaa lampaita haukulla ja pitää lampaisiin koko ajan kohteliaan välimatkan.


Viima tapasi lampaita ensimmäistä kertaa. Viima on paimensukuisen lapinkoiran Virkun ja lapinporokoirarotuun otetun Rannun jälkeläinen.
Hyvin sujui Viimaltakin. Ei ahdistellut lampaita liikaa.


Unnan veli Rannu on tottunut paimentamaan vuohia, jotka ovat aika haastavia paimennettavia. Vähän jännitettiin, painostaako samalla tavalla lampaita. Rannu paimensi lampaita selvästi rauhallisemmin.


Myös Mansi pääsi kokeilemaan paimennustaitoja lampailla. Se tarvitsi ensin rohkaisua, koska se on toiminut meidän kesälampaiden turvakoirana ja vain Unna on saanut auttaaa paimennuksessa. Joskus  vuoden, kahden ikäisenä Mansi sai vähän paimentaa vuohia. Kyllä Mansikin alkoi luvan saatuaan töihin. Viikon päästä se pääseekin sitten oikeaan ympäristöön eli Kittilään Porokoirakerhon poropaimennuskokeisiin.
Poropaimennuskokeessa ja -kilpailussa on mahdollista kartoittaa lapinporokoirien ja suomenlapinkoirien alkuperäisiä käyttöominaisuuksia. Valitettavasti  kaikki halukkaat eivät mahdu kokeeseen. Rannu ja kaksi sen ja Mansin  poikaa jäivät esimerkiksi tänä vuonna varasijoille. Siksi on hyvä, että on tällaisia asiantuntevasti hoidettuja sopivia lammastiloja, joissa paimennusta voi kokeilla.


Kiitokset Pohjolan lammastilalle!

2 kommenttia:

  1. Kiva juttu, kun koirat pääsivät puuhailemaan paimennuksen parissa ja verestelemään taitojaan! :) Meilläkin tehtiin visiitti eräälle läheiselle lammastilalle tässä pääsiäisenä, kävin siellä valkkailemassa uusia karitsoja katraamme vahvistukseksi. Pikkuisten karitsojen kanssa touhuilu on kyllä parasta terapiaa <3

    VastaaPoista
  2. Hienostihan siellä on lampaita paimennettu ja kivoja kuvia olet tänne laittanut :)

    VastaaPoista