sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Kolille jäätien kautta


Mikä se on, jota kolilaiset ja vuonislahtelaiset odottavat joulun jälkeen kuin joulupukkia? Siitä lyödään vetoa ja sitä mittaillaan. Sitä tähyillään Kolin vaaroilta, Pielisen ja Loma-Kolin rannoilta.  No sehän on Kolin jäätie!

Vuonislahden asema
Tiesitö, että Kolille voi saapua myös junalla ? Tai siis melkein Kolille eli Pielisen toiselle puolelle Vuonislahteen. Taajamajuna kulkee kaksi kertaa päivässä molempiin suuntiin välillä Joensuu-Vuonislahti- Nurmes. Vuonislahden asemalta voi reipas retkeilijä jatkaa Kolille vaikka hiihtäen. Matkaa on Loma-Kolille 8 km ja siitä Kolin kylälle reilut 6km. Paikallinen taksi hoitaa jäätien aikaan kuljetuksen 30-40 eurolla.
Vuonislahden asemalta  jäätien alkuun on noin kilometri. Helmikuun alussa jäätietä kunnostetaan kovaa vauhtia. Kunhan teräsjäätä on 40 cm koko tien matkalta, tie aavautuu virallisesti. (Jäätie avattiin 4. 2. 2019)Koliin tutustuminen on hienoa aloittaa Pielisen suunnalta.


Jäätien Vuonislahden pää helmikuun alussa: aurinko on juuri laskenut Kolin vaarojen taakse, pakkasta 20 astetta ja jäällä pakkassumua. Tule kyytiin!
Loma-Koli, Merilänranta


Loma-Kolilta Kolin huipuille on noin 10 km. Sinne pääsee myös latuja pitkin.
Aiemmat blogikirjoitukset Kolin jäätiestä

Kolin jäätie nyt!  2018
Kolin jäätie 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti