maanantai 25. maaliskuuta 2019

Pirteä Pässi, luontoa, perinnemisemaa ja maatiaiskotieläimiä


Pirteä Pässi, Heinäveden Vihtarissa: luontoa, perinnemaisemaa ja maatiaiskotieläimiä

Heinäveden Vihtarissa elänyt, erakoksikin  mainittu Ilmari Räsäsnen kuoli 2012 noin 90-vuotiaana. Ilmari seurasi tarkasti maailman tapahtumia. Hän matkusteli paljon aina Amerikkaa myöten, mutta vietti kotitilallaan erakkoelämää. Hän testamenttasi koko omaisuutensa Suomen Luonnonsuojeluliitolle (SLL). Testamenttiin kuului yli 200 hehtaaria suojelumetsää, 40 hehtaaria talousmetsää ja useita rakennuksia. Ilmari oli määritellyt testamentissa tarkasti, kuinka luonnonsuojelua pitää tilalla edistää. Ehtona oli, ettei suojelumetsässä saa metsästää eikä kalastaa. Talousmetsää oli puolestaan hoidettava luonnonmukaisesti ilman avohakkuita ja ojituksia. Suojelumetsästä löytyy majavalampi asukkaineen, yli satavuotiaita puita, kaikki tikkalajit, kuukkeli ja liito-orava.SLL kunnosti asuinrakennuksen ja muut tilat. Nyt maatilaa hoitaa entinen SLL:n pääsihteeri Risto Sulkava ja hänen vaimonsa Jaana Sulkava. Heillä on oma yritys Pirteä Pässi, joka tarjoaa ammattitaitoisia luonto- ja hoivapalveluja. Pirteä Pässi järjestää mm erilaisia kursseja ja leirejä, vanhusten perhehoitoa ja kesäisin pyörii lammaspaimenviikot.
Tutustu Pirteän Pässin tarjontaan!Luonnonsuojeluliitto Risto Sulkavan johdolla haluaa näyttää Vihtarin tilalla, että jatkuvan kasvun hakkuu on taloudellisesti kannattavaa ja kaikinpuolin hyvä vaihtoehto avohakkuiden sijaan. Tilan talousmetsän harvennushakkuissa korjattiin vain suurimmat tukkipuut. Rahat käytettiin tilan kunnostamiseen. Parissakymmenessä vuodessa nuorempi puusto on kasvanut ja metsästä saadaan taas tarvittavat remonttirahat.


Navetassa on leppoisa vanhanajan tunnelma. Kainuunharmaita maatiaislampaita

Maatiaiskana, alhonkantaa.


Jazz-uuhi teki reippaat neloset.


Karitsoiden kimeät ja vaativat määkäisyt ovat minulle kevään fanfaari. Oli ihanaa päästä taas kuuntelemaan ja haistelemaan lampolan tunnelmaa.

Talon ystävällinen vahti, lapinporokoira Ursus.


Lampaiden villa innosti Jaanan käsitöihin. Kehrääminen sujuu ja Risto sai omien lampaiden villoista kehrätyn ja neulotun kalastajapaidan.


Rukin  ja villan lumoissaKirjoittaja tulee aina onnelliseksi, kun huomaa, että hänen kirjaansa arvostetaan.
Kiitos Jaana ja Risto ihanasta luonnonläheisestä ja villantuoksuisesta sunnuntaipäivästä!

Pirteä Pässi pitää nähdä myös kesällä!

1 kommentti:

  1. Onpa mahtavan näköinen paikka! Navettakuvat ovat erityisen hienoja, todellakin kiva tunnelma monine eläimineen.

    VastaaPoista