torstai 11. huhtikuuta 2019

Poroaidalla ja Inarin rannalla

Kevät ilman Lapin reissua on kuin pilvinen päivä ilman poroja ja koiria. Minä sain  nämä kaikki matkalla Ivaloon: aurinkoiset päivät, porot ja koirat!


Päätapahtuma oli porokisat Rajajoosepin erotusaidalla, joka kuuluu Lapin paliskuntaan.  Vuotsolainen poromies Jouko Hetta ja hänen koiransa Runne ( Pilvipolun Neakkel-Runne) olivat asuneet aidalla kämpässä helmikuusta lähtien. Oli ihanaa nähdä, kun Unnan vuodenikäinen pentu Runne on päässyt elämään oikeaa porokoiran elämää!


Lapin paliskunnalle suuret kiitokset hienoista puitteista. Aidat olivat riittävän tilavat ja turvalliset ja kilpailurata sopivan haastava koirille. Jouko Hettan perheen pitämässä kahvituvassa maistuivat keitot ja herkulliset leivonnaiset.Täällä viihtyisi pitempäänkin niin kuin kuukkelit ja lapintiaiset!


Porokoirakerhon väelle kiitokset ison urakan läpi viemisestä.


Pari ensimmäistä yötä vietimme Nellimissä, jonne ajelimme varsin kuoppaista keskeneräistä tietä. Maisemissa ei kyllä ollut valittamista. Heidi Hänniselle kiitos vieraanvaraisuudesta. Kävimme Heidin kanssa tutustumassa Paatsjoen lähellä olevaan poroaitaan. Heidi hoitaa vanhempiensa kanssa poroja Paatsjoen paliskunnassa. 


Emme toki kyselleet porojen määrää. Sehän ei ole sopivaa. Molemmin puolin puuta niitä tuntui riittävän.


Loput yöt vietimme Inarijärven rannalla ja nautimme auringonlaskuista ja -nousuista. Tiina ja Rannu iltalenkillä.
Iloinen matkakaverimme Rannu suoritti taipumustestin naama hymyssä jo perjantaina.


Rannun ja Mansin poika Pilkki ( Pilvipolun Velho-Pilkki) tuli Sipoosta, näki elämänsä ekat porot ja läpäisi taipumustestin kunniapalkinnolla.


Veli Sahfi ( Pilvipolun Velho-Sahfi) selviytyi hienosti testistä  sunnuntaina.


Niinpä iskä Rannu (sekä Mansi ja kasvattaja) voivat olla tyytyväisiä. Kuvassa Rannu ja Tiina, Sahfi ja Milla, Tilko ( Plvipolun Velho-Tilko) ja Tytti. Tilko on suorittanut testin kunniapalkinnolla jo kaksi vuotta sitten eli viidestä pojasta jo kolme on osoittanut poropaimennustaipumusta. Mukana oli myös vuoden ikäinen Benne ( Pilvipoun Neakkel-Benne). Se oli vielä vähän liian raisu ja suositeltiin testattavaksi uudelleen vähän vanhempana. Olipa hienoa tavata niin paljon omia kasvatteja ja heidän perheitään!


Maanantaina Porokoirakerho järjesti Tiina Pulskan johdolla paimennusharjoitukset poromiesten koirille. Runne pääsi ekana aitaan.
Runnella riittää innostusta. Vuoden ikäisellä porokoiralla on tietysti vielä opittavaa.  Paljon se on jo oppinutkin Joukon taitavalla opastuksella. Runne osaa haukkua käskystä ja rakastaa kelkan kyydissä olemista.


PR-hommat ovat Runnella jo hyvin tassuissa.


Maananataina Yle Oddasat oli tekemässä ohjelmaa porokoirista ja Runne antoi oman haaastattelun.
Vielä kiitokset huippumatkaporukalle: Rannulle, Tiinalle ja Tarjalle!

2 kommenttia:

  1. Ihana kuvareportaasi taas kerran. Yksi pieni korjaus: se on Inarijärvi, ei Inarinjärvi. :) Vaikka puhekielessä se usein siksi taipuu. T. entinen inarilainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos oikaisusta. Nämä paikannimet pitäisi aina tarkistaa, mutta kun ei muista.

      Poista