torstai 14. marraskuuta 2019

Inversio KolillaMediassa on pyörinyt tällä viikolla Meeri Koivuniemen kuvia mahtavasta sumupatjasta eli inversiosta Pielisen yllä. MTV:n uutisissa Meerin kuvia ja Pekka Puodan perusteellinen selvitys inversioilmiöstä MTV uutiset 7. 11. 2019
Innostuin etsimään omista kuvistani inversiotapauksia. Löytyihän niitä neljä kuvausretkeä kymmenen vuoden ajalta. Kuvatessa pitää aina olla vähän korkeammalla, että pääsee sumupatjan yläpuolelle. Olen kuvannut inversiota Ukolla, Akalla, Rintasenvaaralla ja Mäkrällä. Marraskuun loskassa, kun päivät raahustavat aamun pimeydestä päivän hämäryyden kautta yön synkkyyteen, oli mukava  kulkea valokuvien myötä nämä lumoavat retket uudelleen. Muutama ystävä kulki mukana näillä unohtumattomilla retkillä.


Syyskuun lopulla 2010 nousimme Mäkrälle. Koko Herajärven laakso oli sumupatjan alla. 
Herajärven toisella puolella Ryläys ja kiviputous.


Pielisen puolelle ei sumupeitosta riittänyt kuin pieniä riekaleita.Maisemaa Pieliselle ihailevat aamuauringon lämpimässä valossa retkiystäväni Matti ja Kuura. Tällaiset kahvihetket jäävät ikuisesti sydämeen. Toinen ruskan aikainen inversioretki tapahtui lokakuussa 2014. Sumupeitto  oli levitetty  Kolin laakson ylle Akan ja Räsän välissä.Myös Pielisen puolella oli kapea sumupilvi.Tammikuussa 2010 näkymä Pahalta.


Saari sumumeressä on Mäkrän huippuLiisa ja Hanna maiseman lumossa.

Akalta Paimenvaaran suuntaan 


Joulukuun kuudentena 2012 aamulla auringon noustessa Rintasenvaaralla.Sumupilvestä oikealle nousee Käränkä ja taustalla Kolin huiput. Ipatilla on käymmissä laskettelurinteiden lumetus. 


Päivällä jatkoimme Leenan kanssa Kolin huipuille. Kävimme ensin itsenäisyyspäivän lounaalla.


Iltapäivällä sumupilvi oli laajentunut ja peitti Pielisen . Sutkanvaarasta, Käränkästä ja Rintasenvaarasta näkyivät vain huiput.Näkymä Mäkrän suuntaan3 kommenttia:

 1. On niiin ihanat kuvat taas! Tuo ilmiö on varmaan Se, josta Topi Sorsakoski lauloi kappaleessaan Kaipuun kuu.
  "Ilta peittää maan viluvaipallaan
  tähdet kirkkaat mun suruni poistaa..."

  VastaaPoista
 2. Mahtavia kuvia. Kuura on kuin luotu tuohon karjalaiseen maisemaan. Kyllä nuo maisemat täytyy itse kokea joskus. Aivan ihanat. Kiitos niistä.

  VastaaPoista
 3. Nyt on kyllä viluvaippaa ja kuuraa ikävä. Seuraavaksi viikoksi on luvattu plussakelejä ja tihkusadetta. Kyllä se pakkanenkin taas tulee, mutta tämä pimeä marraskuu on todella pimeä.Jo monena syksynä olen miettinyt muuttoa ja jättänyt jäähyväisiä Kolille.

  VastaaPoista