Rantakäärme (Natrix natrix) on hyvin tyypillinen nykyiselle kotiseudulleni Reposaarelle. Entisellä asuinpaikallani Kolilla kyykäärme on paljon yleisempi. Kolmas kotimainen käärme on kangaskäärme, jota esiintyy lähinnä Ahvenanmaalla.
Rantakäärmeellä on yleensä keltaiset, oranssit tai valkeat laikut niskassa. Selkäpuoli on oliivinvihreä, harmaa tai ruskea. Joskus tummasssa selässä on tummempia täpliä. On myös täysin mustia yksilöitä.
Pään muoto on pyöreähkö soikio ja siinä on etenkin silmien takana suuria kilpiä. Silmäterä on pyöreä.
Rantakäärme on suurin käärmeemme. Se kasvaa 75-90 cm mittaiseksi. Suurin Suomessa tavattu yksilö on ollut 134 cm pituinen.Rantakäärme liikkuu vikkelästi maalla, puussa ja vedessä. Se pakenee ihmistä herkästi. Puolustautuessaan se voi ruiskuttaa pahanhajuista eritettä tai esittää taitavasti kuollutta.
Olen kuvannut kaikki kuvat 600 millin teleellä, jolloin rantakäärmeen aurinkokylvyt ja muut päiväpuuhat eivät ole häiriintyneet.
Rantakäärme on rauhoitettu. Sitä esiintyy Etelä-Suomessa. Yleinen se on vain maamme lounaisissa osissa, etelärannikolla ja järvialueilla suunnilleen Kristiinankaupungin ja Savonlinnan korkeudelle saakka. Yksittäisiä käärmeitä on tavattu aina Oulun korkeudelle asti.
Rantakäärme syö sammakkoeläimiä, niiden toukkia, kaloja ja jyrsijöitä. Sitä suosittiin aiemmin karjatiloilla ja siirrettiin navettoihin hävittämään rottia ja myyriä. Siksi sitä kutsutaan myös tarhakäärmeeksi. Rantakäärmeet heräsivät tänä keväänä Reposaaressa huhtikuun puolessa välissä. Käärmeet kokoontuvat lämpimille rantakivikoille parittelemaan. Häämenot jatkuvat yleensä toukokuun alkuun asti. Naaras munii kesä-heinäkuussa 6-40 pientä nahkakuorista munaa lämpimään paikkaan esimerkiksi lanta- tai rakkoleväkasaan. Munat kuoriutuvat elo-syyskuun vaihteessa. Rantakäärmeet voivat elää yli 20-vuotiaiksi.
Yle Luonnon mielenkiintoinen video Oletko koskaan nähnyt rantakäärmeen kuoriutuvan?
On ollut upeaa seurata tänä keväänä rantakäärmeitä täällä Reposaaressa. Kun muutin vuonna 2009 Kolille, minulla oli samantapainen mieleenpainuva kohtaaminen kyiden kanssa Kyitä Kolilla
Täällä päin lounaissaaristossa on tosiaan rantakäärmeitä oikein paljon, ei ole yhtään harvinaista, että sellaiseen törmää. Lisäksi olen iloinen siitä, että vaskitsojakin on täällä paljon!
VastaaPoistaOnpa hienoa, kun jossain on tuollaisiakin luonnon eläimiä vielä ja jopa runsaasti. Paljon on sellaisia ihmisiä jotka tappavat kaikki käärmeet, kun vaan mahdollista. Kyynkin saisi minun mielestäni rauhoittaa, vaikka ei se niitten tappamista estä, ehkä sentään saisi ihmiset edes ajattelemaan.
VastaaPoistaViime keväänä, kun huutelin Liinua tuolta puupinon välistä esiin näin siinä lähellä kiven päällä lämmittelemässä kyyn. Se oli melkein valkoinen, jota ihmettelin, aika pitkä ja ohkasenpuoleinen mutta sahanteräjuova selässä oli aivan selvä. Toinen kyy jonka eläissäni näillä nurkilla näin. Sen ensimmäisen otin ämpäriin ja vein kauas tuonne hakkuuaukean laitaan metsään. Se ei olisi saanut rauhassa meillä olla, ei siihen aikaan. Nyt ajat ovat muuttuneet ja kyyt saavat olla.
Melkein valkoinen kyy, varmaan harvinainen. Toivottavasti rantakäärmeet säilyvät Reposaaressa. Viikonloppuisin rannoilla on paljon ihmisiä, mutta ainakin kaikki tapaamani ihmiset suhtautuvat rantakäärmeisiin myönteisesti. Jotkut pelkäävät niitäkin mutta pysyvät sitten kauempana.
VastaaPoista