torstai 24. tammikuuta 2013

Pilvipolun Silva


Kun Silvan iloinen katse tummeni ja askel alkoi painaa, oli aika päästää uskollinen ystävä lepoon.
Silvalta leikattiin nisäkasvaimet kolme vuotta sitten. Leikkauksesta toipuminen oli kivuliasta, mutta Silva palautui ennalleen. Viime syksynä eläinlääkärillä todettiin pieniä nisäkasvaimia, mutta eläinlääkäri arveli, että ne tuskin vielä haittaavat. Joulun jälkeen Silvalla alkoi selvä alamäki. Peräsuolen toiminnassa oli suuria ongelmia ja kakat tulivat minne sattui. Päätin, että kohta neljätoistavuotiasta koiraa ei enää kiusata uusilla tutkimuksilla ja hoitotoimenpiteillä, jotka stressasivat sitä suuresti.

Silva Pilvilampaiden rappusilla emänsä Cikin ja poikansa Pilvipolun Metsänpojan eli Aihkin kanssa.
Pilvipolun Silva syntyi vuosituhannen vaihteessa Kontiolahden Pyytivaaralla Pilvilampaat-tilalla.  kautokeinolaisen rotuunotetun Cikin ensimmäiseen rekisteröityyn pentueeseen Sen sisko Siri kuoli yhdeksänviikkoisena kyyn pistoon. Toinen sisko Sara eli Ralli kuoli noin vuosi sitten. Se toimi pelastuskoirana.
Silva oli pienestä pitäen loistelias koira. Se liikkui kauniisti, seisoi uljaasti ja sillä oli kaunis ilme. Luonteeltaan se oli utelias, kiihkeä ja sinnikäs.Se suoritti porpaimennuskokeen kymmenkuisena ja palkittiin. Luonnetestistä se läpäisi 142 pisteellä. Kesällä 2001 Silvalle sattui kiima juhannuksen tienoille. Läksimme sulhastelemaan Muonioon Lukan luokse. Samalla käytin Silvan näyttelyssä Rovaniemellä ja Ruotsissa. Juhannusmorsian nappasi heti sertit. Silvasta tuli Suomen ja Ruotsin muotovalio vähän niin kuin vahingossa. 
Silvassa on 75 prosenttia rotuunotettuja. Cikin lisäksi isän Torstin emä Eppu on rotuunotettu. Silvalla on kaksi rekisteröityä pentuetta, Lukan ja Nequam Rennyn kanssa ja yksi rekisteröimätön geeenienpelastuspentue Aila Korhosen viimeisen kasvatin Nikun kanssa. Silvan suku on jatkunut jo 4-5 polvea.Kasvattaminen on tasapainoilua hyvien ja huonojen ominaisuuksien kanssa. Silvan yksi tytär lopetettiin epilepsian takia, mutta muita tapauksia ei ole myöhemmin tullut. Yhdellä jälkeläisellä oli myöhemmällä iällä diabetes. Silva kantaa jälkeläisten perusteella pompentaudin sairausgeeniä. Onneksi tauti on lapinporokoirissa harvinainen eikä sairaustapauksia ole ollut. Mutta toivon, että kaikki kasvattieni jälkeläiset geenitestattaisiin ennen kuin niitä käytetään siitokseen.Viimeisenä palvelunaan lapinporokoirarodulle Silva luovutti verta Hannes Lohen tutkimusryhmälle.
Jälkeläisnäytön perusteella uskallan sanoa, että Silva on tuonut rotuun uutta geeniainesta, toimeliasta reipasta luonnetta ja poropaimennusominaisuuksia.
Olen onnellinen, että olen saanut omistaa sellaisen koiran kuin Silva. Olemme yhdessä jakaneet niin monet kokemukset ja elämykset.
Itälässä Kuhmon Saunajärvellä
Sinisessä tuvassa Lieksan Sokojärvellä
 Parhaan ystävän Tsahpin kanssa.
 Neljä onnellista vuotta Kolin Kortelahdessa kanojen, kissojen ja koirien kanssa.

 Loppuun asti Silva säilytti asemansa lauman kunnioitettuna johtajana. Mansillekin se kerkisi opettaa vanhan koiran kunniottamista.
Pipari on elänyt nöyränä ystävänä Silvan rinnalla. Nyt Silva  on luovuttanut sille vanhimman koiran roolin.

Hyvästi Silva, Pilvipolun ja metsien kuningatar. Minulle jää muistot ja kuvat, joiden myötä palaan yhteisiin onnehetkiin.
Tiedän, että moni koiranomistaja, jolla on Silvan jälkeläisiä, vuodattaa kyyneleitä tätä lukiessaan niin kuin minä kirjoittaessani. Silvaa voi moni kiittää elämänsä koirasta.
Silvan tuhkat levitetään Käränkän rinteen vanhojen puiden juurelle.
 Näissä maisemissa Silva kulkee mukanani muistoissani.

14 kommenttia:

 1. En tunne Silvaa, enkä omista sen jälkeläistä, mutta kyynel tuli silti silmäkulmaan. Kauan sai Silva taivaltaa kanssasi ja sait paljon yhteisiä hetkiä sen kanssa. Lämmin osanotto.

  VastaaPoista
 2. Voi Kirsti! Otan osaa suureen suruusi.

  VastaaPoista
 3. Osanottoni.
  Vanha pääsee luonnolliseen lepoon, vaan ei kuole elämän ketju.

  VastaaPoista
 4. <3 Hyvää matkaa Silvalle. Halaus sinulle Kirsti ja kaikille, joita Silvan poismeno koskettaa.

  VastaaPoista
 5. Mahtava Silva on poissa, lämmin osanottomme koko Karvapallon väeltä.

  VastaaPoista
 6. Osanotto ja Silvalle kaunista taivasmatkaa

  VastaaPoista
 7. Voi Silvaa... Kyyneleitä pyyhin vaikken koiraa tai sen jälkeläisiä tuntenutkaan. Lämmin osanottoni.

  VastaaPoista
 8. Hyvää matkaa Silvalle kivun ja vanhuuden tuolle puolen! Osanottoni Kirstille.

  VastaaPoista
 9. Lämmin osanotto viisalle ja kaunille Silvatytölle! Kaunista matkaa sinne tuntemattomaan. Kyyneleet vaan valuvat poskipäitä pitkin..Tämä on rankkaa Kirsti, jaksamista sinulle kaikenpuolin..

  VastaaPoista
 10. Auringon säteitä, tähtien tuiketta Silvalle!
  Jälkipolvet häntää huiskuttaa, kauniista perimästä kiittää.

  VastaaPoista
 11. Kiitos kaikille osanotosta. Minulla on rauhallinen mieli. Tiedän, että suru pulpahtelee pintaan, mutta Silvan muisto tuo mukanaan onnelliset yhteisen aikamme. Sen sijaan kaikki se harmi, mitä jokainen koiraihminen joutuu kokemaan, alkaa jo nyt haalistua. Silvan suunnaton ahneuskin, joka alkoi loppua kohti mennä ihan maaniseksi muuttuu humoristiseksi muistoksi. Minulla on ollut onni elää monen suuren koirapersoonan kanssa. Silva paimentaa pilvipeuroja yhdessä emänsä Cikin kanssa. Toista peuratokkaa taivaallisilla tuntureilla paimentavat paimensukuiseni Irene, Lilli, Pepe, Taiku ja Riina.

  VastaaPoista
 12. Kirsi

  Vieras olen, mutta tarinasi toi taas kerran mieleeni oman lappalaiseni Lillin, joka siirtyi muille maille jo kolme vuotta sitten. Ja vieläkin päivittäin sitä muistelen, sillä se oli koiristamme se, joka sattuu kohdalle vain kerran elämässä. Kaunis kirjoitus omastasi.

  VastaaPoista
 13. Osanottoni.
  Lempeää matkaa sinne pilvipeurojen luo, Silva.

  VastaaPoista