perjantai 7. heinäkuuta 2017

Kyläilemässä Komperossa

Pääsin käväisemään Liperissä Komperon kylällä ja Sammallahden tilalla. Mieronkiertäjänä voi tehdä hienoja löytöjä, kun malttaa poiketa valtaväyliltä. Kun Kuopiontieltä käännytään Varkauden tielle, kannataa muutaman kilometrin päästä poiketa oikealle Komperon kylään. Kuvassa vanha ruismylly.

Taipaljoen Siikakoski on 1800 -luvulla antanut enrgiaa kehruu- ja kutomotehtaalle, jossa valmisettiin tiettävästi  Suomessa ensimmäisenä  teollisesti sarkaa. Kylässä toimi myös 1900 -luvulla Siikakosken vehnämylly ja saha. Ne paloivat 1965. Vilkas teollisuuskylä on hiljentynyt.

Ruismyllyn ja  kosken alueen nykyinen omistaja Antti Mutanen esitteli meille vanhan komean kivisillan raunioita.

Sammallahden tilan lampaat elävöittävät kaunista koskimaisemaa.

Vireä Komperon kotiseututoimikunta  on tuonut kosken lähistöllä olevalle museoalueelle vanhoja rakennuksia eripuolilta Liperiä. Vanhimmat rakenukset kuten savutupa on yli 250 vuotta vanha.

Vanhaa savusanaa lämmitetään usein kesäisin. Juhannusjuhlat ovat suosittuja ja paikalle tulee satoja ihmisiä.

Vierailimme myös Antti Mutasen ja Pauliina Karvisen Sammallahden tilalla Varkauden tien toisella puolella. Vanhan maatilan perinnebiotooppia hoitavat suomenlampaat.Edellinen sukupolvi piti tilalla lypsykarjaa. Nyt tilan ympärillä olevista pelto-ja metsälaitumista huolehtii lampaiden lisäksi myös pieni kyyttökarja. Kolme emolehmää ja vasikat.Kiitokset Sammallahden isäntäväelle mukavasta maatilavierailusta ja kotiseutuesittelystä!

1 kommentti:

  1. Aivan ihana paikka, hienoa että näitä yhä on ja arvostetaan.

    VastaaPoista