perjantai 17. toukokuuta 2019

Geenivirtaa pohjoisesta etelään ja takaisin, Unnan narttupentu etsii kotia poronhoitajaperheestä


Unnan ja Pilvipolun Eemelin pennut syntyivät 15. 5. 2019. Synnytys kesti koko yön. Unna selviytyi urakasta hienosti. Neljän pennun jälkeen se lepäsi muutaman aamuyön tunnin ja sitten synnytti vielä kaksi pentua aamulla. Kaikki pennut ovat virkeitä ja melko samankokoisia. Poikia syntyi kolme ja nyt vihdoin myös tyttöjä kolme. Edellisessä pentueessahan Unnalla oli 7 poikaa ja Eemeli on syntynyt viiden pojan pentueeseen. Välillä jo mietin, että eikö tässä sukulinjassa synny tyttöjä ollenkaan.


Tämä pentue on minun parinkymmen vuoden koirankasvatusprojektini "päättötyö". Tärkeimpänä tavoitteenani on ollut säilyttää porokoirien hyvät käyttöominaisuudet ja laajentaa lapinporokoirien geenikantaa. Geeniperimältään tämä pentue tuo varmasti monimuotoisuutta lapinporokoiriin. Siitä kertoo Eemelistä ja lähisukulaisista tehty geenikartoitus. Alla olevasta linkistä löytyy myös viime vuonna rotuunotetun Pilvipolun Eemelin tarkka sukutaulu.
 Pilvipolun Eemelin, Mansin ja Velho-Pilkin geenikaroitus .

Pilvipolun Eemeli

Eemelin sukutaulusta löytyy jo kolmannessa polvessa vanhan ajan kuuluja porokoiria, kuten Joonas Pudaksen Tsahpi eli Sahfi (s. 1980) Muonion plk, Cikki (s.1997) Nils Peder Sirin porokoirasuvun kasvatti Kautokeinosta, Veikko Jomppasen  Iresa Jytäjoonas eli Joksa ( s. 1994) Lemmenjoelta ja edellisessä polvessa Iisak Juuson Tilkku eli Tilhku (s. 1977) Raittijärveltä.
Eemeli on suorittanut poropaimennustaipumuskokeen 2007. Se on osoittanut vahvaa työmoraalia ja jämäkkyyttä sekä paimennuksessa että pelastuskoiratoiminnassa hälytyskoirana VaPePassa.


Unnan löysin keväällä 2014 Näkkälästä, jossa Anni-Marja Vanhapiha oli kasvattanut muutaman pentueen Unnan emällä Nastilla. Nastin pennuista olivat poromiehet saaneet hyviä työkoiria. Unna ja sen veli Rannu hyväksyttiin lapinporokoirarotuun 2017. Molemmilla on jo jälkeläisiä, joiden perusteella voidaan päätellä niiden periyttävän hyviä paimennusominaisuuksia kuten työintoa, yhteistyöhalua ja laumanlukutaitoa.

Pilvipolun Neakkel-Runne ja Jouko Hetta Lapin plk

Unna sai ensimmäiset pennut tammikuussa 2018 Korpikairan Ikiroudan eli Manun kanssa. Pennuista kaksi meni porotilalle ja molemmat ovat lupaavia porokoiranalkuja. Pentutapaamisessa Saajomannussa yksivuotiaista 7:stä Neakkel-pojasta paikalla oli 5. Mielestäni niistä kaikki osoittivat innostusta paimennukseen ja sain nähdä hyvin lupaavaa työskentelyä poroilla.


Unna itse toimii apunani Kortelahden pientilalla kesän maisemanhoitajien siirrossa laitumelta toiselle. 

Keväällä 2015 astutin Mansin Unnan veljellä Rannulla. Tein tämän rekisteröimättömän pentueen tavoitteena saada talteen olettamani hyvät porokoirageenit. Syntyi viisi Velho-poikaa, jotka pääsivätkin sitten rotuun viime vuonna samalla kun vanhemmat. 
Nyt pojat ovat nelivuotiaita eli niistä tietää jo aika paljon. Unnan pennuillehan tulee sama sukutaulu kääntäen, joten eiköhän perimässäkin ole  samoja ominaisuuksia. Terveystutkimukset ja luonnetestit näkyvät koiranetistä. Neljältä on jo tutkittu luustoa. Lonkat melko hyvät, selässä parilla pientä häikkää, joka ei kuitenkaan haittaa koiran elämää. Siitosvalinnoissa selät tietenkin otettava huomioon. Silmät, polvet ja kyynärät kaikilla neljällä terveet. Yhdellä kivesvika.
Unna on pompentaudin kantaja, Eemeli on terve eli pennut voivat kantaa pompentautia ja ne kannattaa ennen siitoskäyttöä geenitestata. Itse pennut eivät voi sairastua tähän tautiin. Silmäsairauden prcdPRA suhteen  Unnan ja Eemelin pennut ovat terveitä.

Pilvipolun Mansi ja Velhopennut koiraNetissä

Pilvipolun Eemeli KoiraNetissä

Pilvipoun Velho-Pilkki taipumuskokeessa Rajajoosepissa 2019

Pojista kolme on suorittanut  hyväksytysti poropaimennustaipumuskokeen, kaksi on saanut kunniapalkinnon.

Unnan pentueesta on yksi uros varattu poromiehelle, joka saa siitä toivottavasti hyvän työkaverin. Yksi menee pelastuskoiraoppilaaksi ja varmasti saa kokeilla myös paimennusta. Kolmas uros menee perheeseen, jossa on syntymäkodin tapaan lampaita, kanoja ja kissoja. Nartuista sijoitan yhden tähän lähistölle ystävälleni, jolla se on jo kolmas minun kasvattini. Yhden koiran olen luvannut perhe- ja harrastuskoiraksi pereheeseen, joka on odottanut jo kohta vuoden Pilvipolulta pentua. Kolmannellekin nartulle olisi hieno koti vaelluskaverina ja muitakin kyselijöitä. Ajattelin nyt kuitenkin odotella rauhassa.

Pilvipolun Velho-Tilko
Haluaisin, että tästä yhdistelmästä joku narttukin menisi poronhoitajaperheeseen eli voisin ehkä palauttaa niitä geenejä, joita olen sieltä lainannut. Voisin joko sijoittaa tai myydä yhden nartun poronaiselle tai -mehelle. Jos koira osoittautuu terveeksi ja kelvolliseksi, toivoisin, että sillä tehtäisiin ainakin yhdet pennut. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä joko sähköpostilla kirsti.hassinen (at) gmail.com tai puh. 0400-725427.


Tällaista menoa taas tänä kesänä. Kuvassa Velho-pennut, niiden emä Mansi ja  isoäiti Pilvipolun Pipariakka sekä horniolaiset kanat ja Yrjö-kukko.


Velho pennut pääsivät ensimmäistä kertaa ulos, kun ketunleivät kukkivat. Unnan pennut pääsevät varmaan pihalle kielojen aikaan. Suloista kesää kaikille!2 kommenttia:

  1. Onnea pentueesta 🐾
    Ja kiitos elämäni porokoirasta, terästyttö Kaislasta, jonka syntymästä tuli tässä kuussa 15 vuotta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Kaisla oli vahvaluonteinen, hieno koira!

    VastaaPoista