keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

Maatiaismuorin pihapiirissä


Kolin retkiviikolla 1. 7. voit tulla viettämään kesäpäivää Maatiaismuorin pihalle. Yhteistyössä Koli Shop Retkituvan kanssa järjestämme vierailupäivän. Muista ennakkoilmoittautuminen! Ohjeet tämän blogisivun lopussa.

Mitäs täällä minun luonani voikaan tänä kesänä nähdä?


Suomalaisia maatiaiskotieläimiä perinteisen pientilan, Kortelahden, pihapiirissä. Luonnonlaitumet, joita jo seitsemän vuoden ajan on hoidettu laiduntamalla lampailla, vuohilla ja lehmillä. Viimeiset viisi vuotta yhteistyössä Satuhakan kanssa. Kerron mielelläni maatiaiskotieläinten hoidosta, luonnonlaitumista ja luontopihasta, joiden kaikkien tavoitteena on lisätä monimuotoisuutta kasvi- ja eläinkunnassa.


Sulevi-kukko on ystävällinen ja toivottaa vieraat tervetulleiksi. Se saa liikkua kanojensa Vapun ja Vuokon kanssa vapaana pihalla. Sulevi ja kanat ovat hornionkantaa, jonka  itse löysin 1990-luvulla.


Kymmenvuotias maatiaiskissa Hilla  tuli taloon minun ensimmäisenä syksynäni Kortelahdessa. Punainen Liinu on sen tytär ja kilpikonnanvärinen Maija vuorostaan Liinun tytär. Olen kasvattanut  kuusi maatiaiskissapentuetta.  Pennut ovat matkanneet ympäri maata perheiden lemmikeiksi ja tärkeiksi ystäviksi. Nyt kaikki kissat ovat leikattuja ja hoitavat tuholaisten torjuntaa sekä opettavat koiranpentuja hyville tavoille kissojen kanssa.
Tänä kesänä Kortelahden pihassa touhuaa kuusi  lapinporokoiranpentua. Pilvipolun Vilgesjuolgi (pohjoissaamea ja tarkoittaa valkojalkaa) pennut lähtevät  kahden viikon päästä uusiin koteihinsa. Nämä pennut tuovat geenitutkimuksen perusteella uutta geeniainesta lapinporokoiriin. Molemmat vanhemmat ovat rotuunotettuja. Lapinporokoira on paimenkoira, joka on erikoistunut poron paimennukseen. Se on pohjoisen oloissa pärjäävä, älykäs ja toimelias ihmisen kaveri.


Pentujen emä on rotuunotettu lapinporokoira Unna Näkkälästä. Toinen koirani Pilvipolun Mansi (ekassa kuvassa) on pentujen täti.


Tänä kesänä Kortelahdessa laiduntaa kaksi kyyttöhiehoa ja suomenvuohia. Ne ovat lainassa Pihamäen perhekodista Kontiolahdelta.


Nikke on vuoden ikäinen rupukki eli leikattu pukki. Sillä on kaverina sen omat kilit Jussi ja Lempi.


Lempi ja Päkä kukkaniityllä. Muut kutut ovat nimeltään Pökö ( sarvellinen) ja vanha  Juulia. Pökö on kilien emo.
Hiehot ovat Pihla ja Puna.
Leppoisiin tapaamisiin Kortelahdessa Maatiaismuorin, Retkituvan väen ja maatiaisten kanssa!2 kommenttia:

  1. Olisipa ihanaa tulla sinne käymään ja näkemään nämä kaikki mukavat tyypit! Kiitos kun kerrot tapahtumasta.

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa milloin vain, jos liikut taas täällä päin.

    VastaaPoista