perjantai 17. tammikuuta 2020

Pitää olla huolissaanMihin nämä lumiset tammikuun maisemat ovat kadonneet?


joulukuu2010

tammikuu 2020
Ilmatieteenlaitoksen sivuilta ( 16. 1. 2020): International Journal of Climatology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan terminen kesä pidentyy Suomessa lähivuosikymmeninä arviolta 4–5 päivää vuosikymmenessä. Vastaavasti terminen talvi lyhentyy Pohjois-Suomessa noin viidellä päivällä, Etelä-Suomen rannikkoalueilla jopa yhdeksällä päivällä kymmenessä vuodessa.

tammikuu2012

tammikuu 2020
Tutkimus perustui 23 maailmanlaajuisen ilmastonmuutosmallin tuloksiin. Malliajojen pohjana käytetiin RCP4.5-kasvihuonekaasuskenaariota. Skenaarion mukaan maapallon keskilämpötila kohoaisi noin kahdella asteella teollistumista edeltävästä ajasta tämän vuosisadan puoliväliin.

tammikuu 2015

tammikuu 2020

Muutoksen voimakkuuteen vaikuttaa myös kasvihuonekaasujen päästöjen määrä. Jos maapallon lämpeneminen saataisiin pysähdytettyä esimerkiksi puoleentoista asteeseen, jäisivät myös termisten vuodenaikojen muutokset Suomessa vähäisemmiksi.

helmikuu 2014
Edellinen poikkeuksellinen talvi täällä Kolilla oli 2013-14, jolloin joulun  jälkeen maa oli vielä lähes lumeton. Tammikuussa saatiin jonkun verran lunta, mutta helmikuussa kanat pääsivät tepastelemaan sulalle pihalle.

tammikuu 2009
Minä kun niin odotin, että saisin tänä viineisenä talvena Kolilla kuvata kauniita lumisia maisemia. Nyt on ollut enimmäkseen harmaita, tihkuisia päiviä. Pihalla pääsee liikkumaan vain piikit jalassa tai potkukelkalla.  Kolilla ei ole kunnostettuja latuja tällä hetekellä kuin  Käränkälammen kierros ja sekin häthätää hiihdettävissä. Mitenkähän käy Kolin maisemahiihdon ja ahmanhiihdon?
Olen seurannut myös tulevan kotiseutuni Porin Reposaaren säätä. Aurinkoisia päiviä seillä on ollut enemmän. Lunta ei ollenkaan. Mietinkin, että kannattaako potkukelkkaa ottaa muuttokuormaan.


Jäätiestä ei tänä vuonna ole  enää paljon toivoa. Nämä kolme viimeistä kuvaa on kuvattu tammikuussa 2010 Käränkän huipulta.
Tässä tilanteessa ja nykytiedolla ilmastoahdistus ei ole paha  vaan välttämätön asia. Kaikkein eneiten huolestuttavat ne ihmiset, jotka vähät välittää. Mitä enemmän on meitä, joita  tulevaisuus ahdistaa, sitä parempi. Ahdistus pakottaa etsimään ratkaisuja, jotka vähnetävät hiilidioksidipäästöjä ja pyrkivät myös säilyttämään luonnon monimuotoisuutta.


5 kommenttia:

 1. Tämä talvi on kyllä äärettömän surullinen. Asun joen varrella, joka vaan tulvii viikosta toiseen. Teen töitä laskettelukeskuksessa, eikä meillä ole vasta kuin kaksi rinnettä (osittain) auki. Lumetuskelejä ei ole hetkeen tiedossa. Pistää ahdistamaan jo ihan oman toimeentulon ja asumisen kannalta.

  VastaaPoista
 2. Eipä ole lunta ollut täälläkään, illalla jos sataa vähän niin aamulla on sulanut. Liukkautta on kyllä ollut sen verran että molemmat polvet ovat ruvella :)ja sääri mustelmilla.
  Joka lumesta olen pyrkinyt ottamaan kuvan. Teillä sitä on sentään vähän.
  Muistan tuon tammikuun 2014 siellä Pohjois-Karjalassa, kun oli kasvimaalla persiljat vihreinä. Mutta taisipa silloin tulla vielä kuitenkin paljon lunta sen jälkeen.
  Sulla on ainakin upeita kuvamuistoja sieltä Kolilta.

  VastaaPoista
 3. Teillä on todella kauniit talvet (kun on lunta) - ihanat pastellimaisemat. Uskon, että helmikuussa talvi hyvinkin ehtii, tai tässä kuussa, eihän olla lähelläkään tammikuun loppua. Itse nautin lumettomasta ja lauhasta "Pohjanmeren talvesta", mutta hyvää se ei tiedä luonnon ja maapallon kokonaisuuden kannalta. Viimeksi täällä etelärannikolla oli tällainen lumeton ja lauha talvi 12 vuotta sitten, muistan sen hyvin. Mutta välissä on ollut kolmekin talvea, että jopa meillä on ollut jäätie, joten miettisin sitä potkukelkkaa vielä ;-)

  VastaaPoista
 4. Ennen joulua tuli tänne Kainuun rajalle paljon lunta. Viime viikkoina on ollut pientä yöpakkasta ja päivisin plussan puolella vesi- ja räntäsateineen. Lumet ovat huvenneet vähiin. Jopa metsissä on lumesta paljaita alueita. Toiveissa silti olen vielä, että kunnon talvi tulee vieden mennessään liukkauden ja harmaat päivät. Luonnon puolesta olen surullinen, jos näin ei käy. Kauniita, oikean talven kuvia sinulla on tallella. Voivat olla kultaakin kalliimpia vielä joskus. -

  VastaaPoista
 5. Näyttää siltä, että tätä nollakeliä jatkuu tammikuun loppuun. Kyllä se pakosta mielialaan vaikuttaa. Toivotaan nyt kuitenkin, että harmaus vaihtuisi aurinkoisiin päiviin.Odotan kovasti maaliskuun Lapin reissua. Sinne sitä kait pitää tulevaisuudessa lähtwä talvea tapaamaan.

  VastaaPoista