torstai 11. maaliskuuta 2021

Ilmarin kyytöt

 

Kun ohitamme Tornion matkalla pohjoiseen, poikkeamme valtatieltä syrjään Kantojärvelle, jossa sijaitsee Ilmari Majurin Oukamäen tila. Olin jo pitempään haaveillut pääsystä tutustumaan Ilmarin kyyttötilaan. Ilmari on intohimoinen maatiaisihminen, joka on omistanut elämänsä itäsuomenkarjan eli kyyttöjen pelastamiselle. Hän osti vähän yli kaksikymppisenä nuorena miehenä kiteeläisen Vieno Nenosen yllättäen löytyneen eristyneenä säilyneen arvokkaan kyyttökarjan. Muutamien mutkien jälkeen hän on nyt parikymmentä vuotta myöhemmin palannut karjansa kanssa takaisin syntymäseudulleen Tornion Kantojärvelle. Kuvassa edellisenä yönä syntynyt vasikka.


Maitoa riittää sekä vasikalle että ihmisille.Ilmarilla on komea parvi maatiaiskanoja ja kukkoja. Hämeenkanta on väriltään mustanpuhuvaa.


Ilmarilla ei ole traktoria, vaan kaksi suomenhevostammaa, joilla raskaat työt hoituvat. Ilmari on ammatiltaan myös kengittäjä. Nuoremman tamman Irinjan emänisä on Pilven Poika, isä on Saran Sovitus. Irinja lähdössä reippaana lannanajoon. Olin esittänyt Ilmarille toiveen,että saisin kuvata nimenomaan paskanajoa. Tätä suomenhevoselle ennen niin tuiki tavallista työtä ei varmasti monessa paikkaa enää pääse näkemään. Ilmarille ja hevosille se on lähes joka päiväistä rutiinia. Siitä pitää parikymmenpäinen kyyttölauma huolen. Kiitos ja kumarrus Ilmarille, että pääsin kuvaamaan kunnon työntekoa suomenhevosella ja vielä Pipon jälkeläisellä! 

Ilmarin lehmät asuvat vanhanaikaisessa parsinavetassa. Enpä ole  ennen nähnyt näin puhdasta ja kaunista karjaa talviaikaan.  Ilmari ei säästele kuivikkeissa ja uhraa paljon aikaa lehmien hyvinvointiin. 


Lehmät pääsevät ulos joka päivä myös talvella. Kesällä ne saavat laiduntaa luonnonniityillä. 


Ilmarilla on kaksi nuorta lapinporokoiraa, jotka opiskelevat paimenkoiran hommia.


Karjassa on myös muutama lapinlehmä (pohjoissuomenkarjan lehmä ) ja vasikka.Kiitos, että sain käydä ja menestystä arvokkaalle työllesi, Ilmari!

Ilmarin ajatuksia ja elämäntapaa sunnuntaina alkavassa kolmiosaisessa Ylen dokumentissa Kaikki irti eläimestä (on jo Areenassa),  sen ensimmäisessä osassa Näkymätön lehmä  Suosittelen!

2 kommenttia:

  1. Jestas sentään,tämmöselle Ilmarille nostan hattua ja korkealle. Mistäpä heitä saataisi lisää?

    VastaaPoista
  2. Onpa hienoa kun Nenosen kyyttökarja on saanut rakastavan kodin tuolta. Joskus leikkasin Karjalaisesta heistä jutun, ja kun se leike tulee joskus vastaan niin mietin minne ne lehmät joutuikaan. No nyt katon tuon ohjelman!
    Ihanat kyytöt lumessa kirmailevat!!!! :)

    VastaaPoista