keskiviikko 19. helmikuuta 2020

Kaikki minun kanani ja kukkoni

Onko kesä ilman kanoja kuin pilvinen päivä?


Kortelahteen ensimmäiset kanat tulivat kesällä 2011.


Hain silloin  kukkopojan ja viisi kananuorikkoa Pielisen toiselta puolen Vuonislahdesta Erkki Kettuselta.


Taisto-kukko ja kanat kotiutuivat nopeasti ja saivat kavereikseen koirani Silvan ja Piparin sekä Hilla-kissan pentuineen.Kanat hautoivat ja tipuja kuoriutui useampana kesänä alkuvuosina. Niistä sai alkunsa muutaman hornionkannan säilyttäjän parvi.


Yhden talven minulla oli hoidossa Ukko-kukko kanoineen. Kesäksi se meni töihin Kolin kansallispuistoon. Valitettavasti Ukosta tuli lopulta kukkoa viinissä, kun se äityi jahtaamaan turisteja  pois Mattilan pihalta.


Taisto ja sen poika Yrjö ovat olleet hyvin sopuisia ja seurallisia kukkoja.Kun Yrjö kuoli, hain parin vanhan rouvan seuraksi taas Pielisen toiselta puolelta Jaskaselta nuoren  Sulevin. Sulevista sain mainion kaverin. Se tuli pihalla aina tervehtimään ihmisiä ja kotieläimiä.


Viime keväänä Sulevi sai kaksi uutta nuorta kanarouvaa Kerimäeltä Pohjolan tilalta, kun vanhat rouvat olivat talven aikana siirtyneet taivaallisen kukon laulumaille.


Sulevi, Vuokko ja Vappu halusivat olla mukana kaikessa.Koiranpentujen kasvatuksessa
Tutustua hiehoihin


ja jopa vuohiin, vaikka se olikin aika haasteellista.

Syksyllä Vuokko onnistui hautomaan yhden tipusen.


Nyt siitä on kasvanut talven aikana komea kukko, Tarmo. Vielä Sulevi ja Tarmo tulevat juttuun samassa tilassa. Kevään aikana olisi kuitenkin hyvä löytää Tarmolle uusi koti. Tarmo on puhdasta hornionkantaa, mutta en ole enää itse säilyttäjä. Kortelahden uudet asukkaat ottavat Vuokon, Vapun jaSulevin hoitoonsa.

Jos haaveilet omista kanoista kannattaa lukea kirjani Omat kanat, omat munat, pihakanalan perustaminen

Kotisivuillani on tietoa suomalaisista maatiaiskanoista ja löytämästäni hornionkannasta


Kiitos kauniit kanani ja kukkoni!
Minä kokeilen nyt kaupunkimaisempaa elämää Reposaaressa.  Toivon maatiaiskanoille je erityisesti hornionkannalle paljon aktiivisia säilyttäjiä, että nämä ainutlaatuiset maatiaisemme säilyisivät. Mielelläni edelleenkin kierrän kuvaamassa maatiaisia, nyt ehkä enemmän Satakunnassa ja Pirkanmaalla.


4 kommenttia:

 1. Mahtavat kuvat! Että osaavat kukot olla komeita.

  VastaaPoista
 2. Kyllä sinulla Kirsti, on ollut rikas elämä kaikkine eläimeen ja maisemineen. Hienoja kuvia, ja seikkailusi sen kuin jatkuvat.

  VastaaPoista
 3. Itsekin välillä ihmettelen, miten minä olenkin saanut elämääni niin ihania eläimiä ja myös ihmisiä. Kyllä seikkailut ja jutut blogissakin jatkuvat. Kiitos myös uskollisille lukijoille.

  VastaaPoista
 4. Ihania ja vauhdikkaita kuvia! Toivottavasti elämä sujuu yhtä hyvin siellä isommalla rannikollakin:)

  VastaaPoista