tiistai 21. huhtikuuta 2020

Pelasta pörriäinen niin pörriäiset pelastavat sinutOlen innolla mukana Yle Luonnon Pelasta pörriäinen kampanjassa. Kun meidän ihmisten omille eduillemme rakentuva maailmanjärjestys järkkyy, ehkä nyt pikkuhiljaa tajuamme, miten riippuvaisia  olemme maapalolla kaikista elollisista, myös niistä ihan pienistä pörriäisistä. Nyt on hyvä aika tehdä hyvä pörriäisteko.

Kolin Kortelahdessa
Jätä nurmikko leikkaamatta tai rauhoita pörriäisille edes pieni läntti.  
Tätä on helppo toteuttaa sekä maalla että kaupungissa. Miten paljon mielenkiintoisempi ja kauniimpi on monimuotoinen kesäinen kukkaniitty kuin yksipuolinen, tasaisen vihreä nurmikkoaavikko.

Reposaaressa


Rakenna hyönteishotelli.
Kortelahdessa riittää lahopuita ja koloja hyöteisille. Uudessa kodissani Reposaaressa niistä saattaa olla pulaa. Sinne pienelle pihalleni aion hankkia muutaman hyöteishotellin.


Älä käytä myrkyllisiä aineita puutarhassa.
Ne voivat tuhota pöriäisten terveyden ja lisääntymiskyvyn.


Istuta pölyttäjäystävällisiä kasveja. 
Hyönteisten määrä vähenee kovaa vauhtia. Esimerkiksi Saksassa lentävien hyönteisten määrä on romahtanut yli 75% 27 vuoden aikana. Valtaosa ( 75%) viljelykasveista tarvitsee hyönteispölytystä. Tärkeimpiä pölyttäjiä ovat mehiläiset ja kimalaiset.
Kuvassa alhaalla pohjolan tumma mehiläinen eli mustamehiläinen, joka oli aiemmin hyvin yleinen Euroopassa mutta nyt uhanalainen.


Tee joku muu pörriäisteko.
Minun pörriäistekoni on ryhtyä niittysissiksi eli ripotella niittykukansiemeniä sopiviin paikkoihin kaupungissa ja joutomailla.


Tilasin jo tammikuussa kotimaisia niittykukan siemeniä. Nyt kuitenkin korona sotki suunnitelmani, etten päässyt itse niitä ripottelemaan Reposaaren kotini pihalle ja sopiviin paikkoihin talon seinustalle kadun puolelle.


Onneksi minulla on Räpsöössä oiva pikku apulainen. Kukkien siemenet laitettiin hiekan sekaan ja Pieta heitteli hiekat iloisesti sekä oman kodin että tulevan mummilan pihaan ja kadun reunaan.Viime kesänä vierailin Reposaaressa avoimien pihojen päivänä ja ihastuin kylämäiseen, rentoon idylliin. Kuvasin tietämättäni jopa tulevan kotini, keltaisen Toivolan talon. Siellähän kukki jo  monet niittykukat!


Pelastetaan pörriäiset ja parempi tulevaisuus lastenlapsillemme!


Iloa tulevaan kesään!


4 kommenttia:

 1. Voi kun reipas pikkuinen apulainen mummolla on. Onneksi itse olen aina inhonnut viimeisen päälle parturoituja pihoja, kukkakedot kun ovat paljon luonnollisemman näköisiä ja niinkuin nyt on todettu, myös hyödyllisiä. Toivottavasti siemenet itävät ja saat kesäksi komean kukkameren.

  VastaaPoista
 2. Hienoa, että pörriäisten puolestapuhujia riittää. Aikamoisia mullistuksia tapahtuisi, jos pölyttäjiä ei olisi. Niityt ja kedot ovat minusta kauniita. Omalle pihalleni olen muutaman viime vuoden aikana tehnyt pari pientä ketoa. Kolmannen aloitin viime syksynä tontin laidan joutomaalle. Kaksi ensimmäistä jo kukki viime kesänä kivasti, saa nähdä, mitä kolmannesta tulee kun on varjoisammassa ja kosteammassa paikassa. Hyönteishotelli ja lahopuutakin löytyy, mutta lasten takia pidämme pihanurmikon lyhyenä. Täällä kun on paljon punkkeja, niin eivät ihan niin helposti möngi iholle. Myrkkyjä en ole käyttänyt, joten meillä on pölyttäjien turvallista vierailla. Reipasta itämistä niittysiemenillesi. Tosin pakkohan niiden on itää hyvin, kun on noin suloinen kylvöapulainenkin :) Aurinkoisia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
 3. Kiitos! On aina jännittävää odottaa, mitä maasta nousee. Minullakin on Kortelahden niitty yllättänyt joka kesä.

  VastaaPoista
 4. Reposaari on todellakin aivan ihana paikka, ja voi miten hieno niitty talosi edestä jo löytyy! Mahtava juttu, että paikallinen pieni niittysissi pystyi toimimaan agenttinasi ;-)
  Ihanat niityt ja muutenkin tuo ympäristö Kortelahdessa, niin ihmis- ja eläinystävällinen.

  VastaaPoista