maanantai 1. kesäkuuta 2020

Reposaaressa on hyvät palvelut ja toivottavasti myös pysyvät

Nyt on  neljä viikkoa räpsööläistä elämänmenoa takana päin. Olen kerinnyt jo tutustua jonkun verran  Reposaaren palveluihin.


Paras apu on naapuriapu
Kun muuttokuormani saapui Räpsööseen,  mukavat naapurit tulivat  heti kantamaan tavaroita. Samoin olen saanut apua ruuvien, lamppujen ym asunnon  ja pihan kuntoon laittamiseen. Reposaarelaisista sanotaan, että he ovat outoi ihmisii. Jos outoa on, että kaikki vastaantulijat tervehtivät iloisesti ja hymyilevät, reposaarelaiset ovat tosi outoja.


Räpsöön palvelut
Meri ja kalastus ovat tärkeä osa saarta. Merimestasta saa paikallista kalaa joko raakana tai eri tavoin valmistettuna. Vähintään kerran viikossa käyn hakemassa sieltä itselleni  kalaruokaa. Samalla nautimme koirien kanssa merellisistä tuoksuista ja merituulesta.


Lähikauppa, kioski, apteekki, pari  ravintolaa, terveyskeskus, kirjasto, palokunta ja uimaranta ovat kaikki alle kilometrin päässä.


Satamapuistotien varrella on suosittu kioski ja ravintola.


Seuraava  pitkittäiskatu on  Kirkkokatu. Sen varrella ovat koulu, kirjasto, kirkko ja terveyskeskus.


Terveyskeskuksen kulmalta pääsee kauppaan. Sen takana Reposaaren ainoa kerrostalo.


Päiväkoti sijaitsee Kirkkokadun toisessa päässä. Sinne voi mukavasti pyöräillä Reposaaren rauhallisia, leveitä katuja. Pieta tapsi  kaverinsa Mansin ja Unnan matkalla päiväkotiin.


Nyt karanteeniaikaan en vielä ole käynyt Porin keskustassa. Sinne pääsee mukavasti paikallisbussilla. Bussipysäkki on ihan kotini vieressä. Etukäteen mietiskelin, että mitenkähän Kirkkokadun  liikenne häiritsee yöunia. Nyt olen todennut, että ei mitenkään.  Liikennettä on vähän ja talo on tehty vankoista hirsistä ja siinä on erinomainen äänieristys. Myöskään koirat eivät reagoi ikkunoiden ohi kulkeviin ihmisiin ja koiriin.


Reposaaressa toimii monenlaisia yhdistyksiä kuten Reposaariyhdistys ja  Reposfääri. Kunhan kohta  toivottavasti kokoontumisrajoitukset lievenevät, pääsen osallistumaan. Nyt toiminta on ollut aktiivista facebookissa, jossa Reposaariyhdistys tiedottaa ahkerasti Räpsöön asioista. Koulun vanha opettajien sauna toimii kyläsaunana, jota Reposfääri pyörittää. Saunan lämmitystä aloitellaan koronarajoitukset huomiin ottaen. Reposfääri on järjestännyt elokuussa kotikutoisen kulttuurifestarin Reposaaren satamapuistossa. Vielä ei ole selvillä, mitä tänä kesänä Reposaaressa tapahtuu. Onko avoimet pihat-tapahtuma, fetstari ja ehkä jotain muuta?


Kuullaanko suvivirsi tulevaisuudessa näiden seinien sisällä?
Toukokuun lopulla reposaarelaiset kuulivat ikäviä uutisia, että kapungin säästösuunnitelmien takia Reposaaren luokat 3-6 siirtyisivät Meri-Porin yhtenäiskouluun Pihlavaan vuonna 2021. Kaupunginvaltuusto päättää säästöesityksistä 15. kesäkuuta.


Vuosi sitten keväällää 2019 kaupunginvaltuusto päätti jatkaa Reposaaren saaristokoulun toimintaa.
Tämän päätös sinetöi useamman lapsiperheen muuton ja kevään 2019 jälkeen saarelle onkin muuttanut  lapsiperheitä ja 11 uutta päiväkoti- ja alakouluikäistä lasta. Ja lisää on tulossa.


Suunnitelmissa oli vanhan puukoulukorttelin kunnostaminen alakoulun ( luokat 1- 6) tiloiksi.


Pori sai saaristo-osakunta-aseman vuonna 2015 reposaarelaisten aloitteesta. Saaristolaki velvoittaa kaikkia viranomaisia ottamaan huomioon saariston erityisaseman toiminnassaan. Porin kaupungille maksetaan vuosittain  valtionosuuksista ns. saaristolisää saaristolaisuudesta johtuvien kulujen kattamiseksi sekä peruspalvelujen turvaamiseksi.


Saaristolisää maksetaan saaristoalueen asukkaiden  lukumäärän perusteella.  On kaupunginkin etu, että Reposaaren väkiluku lisääntyy.
Näinä erikoisina aikoina, jolloin ihmiset joutuvat yllättäen eristyksiin toisistaan, olisi tärkeää, että  Suomessa säilytettäisiin  ja lisättäisiin rakenteita, jotka mahdollistavat toiminnan pienissä yksiköissä ja riittävän väljästi. Pitäisi säilyttää elinvoimaiset  pikkukoulut sekä toimivat kyläyhteisöt ja kaupunginosat.


Reposaari on  hieno esimerkki  kotoisasta ja omalaatuisesta kaupunginosasta, jolla on tarina ja tulevaisuus. Toivotaan, että myös kaupungin päättäjät sen oivaltavat.
En ihmettele yhtään, että Ylen vinkeissä 20 lapsiperheelle sopivasta kohteesta Reposaari on mukana.


Reposaaressa on hyvä kasvaa ja kasvattaa.


2 kommenttia:

  1. No ihan totta, Reposaari on varmasti lintukoto. Uskon, että yöllä siellä on hiljaista, mutta onhan se ihan eri asia verrattuna siihen, missä asuit aiemmin, kun nyt on katu ikkunoiden takana. Jotenkin hirveän viihtyisää ja kotoisaa Reposaaressa on, en yhtään ihmettele, että se vetää lapsiperheitä.
    Ihan uutta minulle oli, että siellä on terveyskeskuskin! Teillä on kyllä todella hyvin palveluita siellä, ja toivottavasti pysyy.
    Heh, täälläkin saaristolaiset ovat kuulemma outoja. Vastaantulijoita moikataan ja autoilijat tervehtivät vastaantulevaa. On se outoa ainakin kaupunkilaiselle.

    VastaaPoista
  2. Kyllä elämä on nyt monessa asiassa ihan päinvastaista. Kolilla Lieksan terveyskesukseen oli matkaa 90 km täällä puoli kilometriä.Kävin jo tutustumassa, ihanan ystävällinen palvelu ja kotoinen tunnelma. Ymmärsin niin, että Reposaaressa on sama terveydenhoitaja koko ajan. Se olisi kyllä ylellisyyttä ja harvinaista nykyaikana.

    VastaaPoista