tiistai 10. tammikuuta 2023

Mieronkiertäjä muistelee: Paanajärven kansallispuisto


Tasan kymmenen vuotta sitten tein yhden elämäni retken. Tammikuun lopussa 2013 matkustin ystäväni Piken kanssa ankarissa talvipakkasissa Paanajärven kansallispuistoon Venäjälle. Matkan järjesti kuusamolainen matkailuyritys ja vetäjänä toimi valokuvaaja Paavo Hamunen.  Reissasimme Venäjän puolelle pikkubussilla ja peräkärrissä oli kaksi moottorikelkkaa. Paanajärvellä ei ole talvisin valmiita reittejä. Onneksi meillä oli kokeneet kelkkailijat oppaana. Kansallispuistoon vievän 60 km pitkän tienkin aurausta saimme jännittää. 

Minulle ja Pikelle kesäinen Paanajärvi oli tuttu paikka. Ensimmäisen matkan teimme sinne elokuussa 2010. Minä olen käynyt siellä myös kesällä 2012 ja viimeisen kerran syksyllä 2016. Valoisan, kukkivan maiseman sijaan meitä odotti nyt kaamosajan hyytävät olosuhteet. 

Kitkajoki yhtyy Suomen puolella Oulankajokeen
Majoituimme Olangajoen rannalle hirsimökkiin ja pääsimme heti kuvaamaan täysikuuta

Oulangan kansallispuiston kosket ja taigametsät jatkuvat Venäjän puolella Paanajärven ikimetsiin. Oulankajoki muuttuu Venäjän puolella Olangajoeksi. Se huokaa hetken kapeassa ja syvässä Paanajärven laaksossa, jota  kehystää molemmin puolin jylhät vaarajonot. Jatkaa sitten juoksuaan Kivakkatunturin  ohi Kivakkakosken kuohuihin ja laskee lopulta Pääjärveen.

Ensimmäisen päivän retki suuntautui Kivakkakoskelle. Taustalla KivakkatunturiOlen onnellinen, että olen saanut retkeillä tässä maisemassa, jossa sydämeni ja sieluni oli kotonaan. Nyt sinne ei enää ole pääsyä. Lohduksi minulla on tuhansia kuvia, joita voin käydä läpi ja tehdä matkat uudelleen. 
Maisemat ovat lähes muuttumattomat valokuvaaja I.K. Inhan ajoilta, joka lumoutui ja kuvasi samoja  kohteita 1800-1900 lukujen vaihteessa. 

 Seuraavana päivänä heti aamun sarastaessa suuntasimme kohti Kivakkatunturin (499m) huippua
Kun pääsimme huipulle, hämärä talvipäivä värjäytyi hetkeksi roosan sävyihin. Valokuvaaja oli onnellinen.  


Vanhaa metsää silminkantamattomiin

Haluatko jatkaa retkeä Paanajärven kesämaisemiin ja ruskanhehkuun? Olen kuvannut kukkivat kulleropellot ja karhun uimassa Paanajärvessä. Täältä löydät Mieronkiertäjän Paanajärven matkat


2 kommenttia:

  1. Olet kyllä sitkeä sissi, ihan nuori et ole tuolla retkeillessäsi ollut, mutta sinne vaan tiettömien taipaleitten taka ja talvellakin. (Viime talvena myös Lapissa) Ja kuinka hienot maisemat siellä onkaan. Tulee väkisin mieleen tuon naapurin Vladimir. Mitä ihmeen ainetta hänen päässään oikeen on? Ei mitään arvoa anna edes oman maansa kansalaisille, luontoarvoille eikä millekkään. Jos olisi 1800 luku mutta 2000. Eikö mitään olla opittu?

    VastaaPoista
  2. Venäläisiin niin kuin kaikkiin kansallisuuksiin mahtuu monenlaista. Näillä rajantakaisilla matkoilla olen tavannut niitä, joille luonto merkitsee paljon.

    VastaaPoista