sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Oripoikien kesäloma Rahvossa

Pohjois-Savon Hevosjalostusliitto on pitänyt vuosikymmeniä orilaitumia 1- 3-vuotiaille orivarsoille. Siilinjärvellä Juurusvedellä Otuksen saarella laiduntavat yksivuotiaat varsat ja Rahvossa 2- 3- vuotiaat oripojat.

Pipo ja Laura ktona Pyytivaaralla 
Kävin Rahvossa ensimmäisen kerran 25 vuotta sitten, Pilven Poika vietti siellä kolmivuotiskesänsä. Koemuksemme oli, että kesä isossa orilaumassa teki hyvää nuorelle hevoselle. Pilven Poika sopetui hyvin laumaan. Se oli kakkoslauman johtaja. Laidunkesän jälkeen nuori, vireä ori oli helppo käsitellä. Hevonen on laumaeläin ja on hienoa, jos oreillakin on mahdollisuuus edes varsoina kokea laumaelämää.

Orivararsat viedään saareen lautalla. Mukana oli hevosnaisia ja -miehiä ympäri Savoa ja kauempaakin. Martti Elias Soinisella Punkalaitumelta oli jo 66. kerta,  kun hän toi orin kesälaitumelle.


 Orit talutettiin läheiselle niitylle ja laskettiin siellä yhtä aikaa irti.
Varsin sopuisasti orit tutustuivat toisiinsa. Muutama potku ja kaulailu ja sitten oltiinkin jo kavereita. Martti Soininen muisteli, että aikaisempina vuosikymmeninä oli melkoisia tappeluita ja vahinkojakin sattui. Selvästi  on jalostuksessa kiinnitetty huomiota oriiden luonteisiin.


Rahvon saari on kaunista, monimuotoista perinnemaisemaa, jossa vuorottelevat niityt ja hakamaat.

Reipasta laidunkesää oripojille!
Kävin kuvaamassa Rahvossa myös kesällä 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti