maanantai 12. kesäkuuta 2017

Telkkämäen kaski, tulista perinnettäTänä vuonna kaski poltettiin Telkkämäen luonnonsuojelualueella Kaavilla 9. 6. juuri, kun tuomi puhkesi kukkaan. Telkkämäessä valmistaudutaan kesään. Tulevalla viikolla saapuvat laiduntavat eläimet, lampaat, hevoset ja vasikat elävöittämään maisemaan. Kanala saa myös asukkaansa. Telkkämäki on mainio kesäretkikohde.

Kaskenpoltto  on tärkeä tapa säilyttää luonnon monimuotoisuus. Telkkämäen kaskikoivikoissa ja niityillä löytyy runsaasti kasveja ja hyönteisiä, jotka ovat muualla harvinaistuneet. Kedoilta löytyy esimerkiksi harvinaista hirvenkelloa, kesämaitiaisia ja runsaasti perhosia. Kaskeamisen lisäksi myös kulottamalla voidaan lisätä luonnon monimuotoisuutta. Seuraavana Luonnon päivänä 17. 6. Telkkämäessä järjestetään luonnonkukkaretki ja puskasoitto.


"Raatajat rahan alaiset", rankkaa oli leivän hankinta viime vuosisadalla ja aiemmin. Nyt raataminen raastaa enemmän henkisiä voimavaroja. Luulenpa, että kaskenpoltto, vaikka on edelleenkin kuumaa ja hikistä työtä, on Metsähallituksen työtekijöille ja talkoolaisille juhlatyöpäivä. Vaikka aidosti he raatoivat.

Vuonna 2013 poltettiin juhlakaski Kasken perintö ja Telkkämäki 20v

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Aivan upeita kuvia taas kerran. Kävisivät maalatuista tauluista, ilma väreilee kuumuudessa ja tulen hehkussa. Kiitos kun jaat hienoja elämyksiä muidenkin ihailtavaksi !

    Toini Kymenlaaksosta

    VastaaPoista