perjantai 23. kesäkuuta 2017

Kolin juhannus

Kolilla juhannuksen voi kokea monella tapaa. Voi kokoontua perinteisesti viettämään juhannusta ihmisvilinässä Kolin satamassa kokkoineen tai ihailla Pielistä ja Kolin maisemaa laivan kannelta. Ohjelmaa on myös Kolin kylällä ja Ylä-Kolilla. 


Luonnon rauhaa ja hiljaisuutta löytyy niitä halajaville. Kokosin juhannuksenaikaisia kuviani kahdeksan Koli-vuoteni ajalta. Näissä paikoissa minä olen viihtyyt mittumaarina.


Turula ja sen ympäröimät laidun- ja hakamaat alkavat olla kukkaloistossaan juhannuksen aikoihin. Tänä vuonna alkukesä oli viileä ja Turulan niittyjen reunoilla kukkivat pihlajat ovat nyt kauneimmillaan.


Turulasta johtaa kaunis polkukujanne Ollilaan.


Ollilan ja Turulan  ympäristöä hoidetaan laiduntamalla. Ollilasta polku jatkuu Mattilaan, jossa voi virkistäytyä Kolin Keitaassa.


Ollilan syreenit kukkivat.


Kolilta voi vaeltaa moeen suuntaan. Voi tehdä päiväretken tai pitemmän vaelluksen. Hyvän käsityksen Kolin maisemista saa, jos kulkee päähuipuilta Ikolanahon kautta Mäkrälle. Takaisin voi palata Purolanahon kautta.


Tarkkaavainen kulkija voi kokea monenlaista.


Ikolanaholla kukkivat nyt kielot, myöhemmin monet niittykukat.


Mäkrä on lempivaarani. Keskikesän juhlan aikaan nouseva aurinko värittää valtavan siirtolohkareen.


Seitsemän vuotta sitten kuvasin Mäkrällä tupla-auringonnousun.


Kolin Rantatien varrella on monta pysähtymisen arvoista maisemapaikkaa.Sataman jälkeen  on kohta Likolahti, jossa on nuotiopaikka ja hiekkaranta, jossa voi uida.


Auringonlasku Likolahdella.
Mustanahoniitty on kohta Likolahden jälkeen. Taustalla Mäkrä.


Rantatien varrella on Havukanahon niitty ja Pirunkirkon luolasto. Lähellä tietä on myös kaksi varaustupaa Ylä-Murhi (alakuvassa) ja Soikkeli. Yläkuvassa on Ala-Murhi, joka toivottavasti kunnostetaan jossain vaiheessa retkeilykäyttöön.
Kolin salaisilla poluilla voi löytää tikankontin.


Kun Rantatieltä käännytään oikealle Herajoen siltaa ennen, päästään Herajärven rannalle Lakkalaan. Lakkala on yksi Kolin lammaspaimennuslomien paikoista.


Tänä vuonna Lakkalan rantaniityillä laiduntaa myös vasikoita.


Pielinen ja sen saaret sekä lukuista Kolin lammet tarjoavat elämyksiään. Muisteaan kuitenkin, että nyt rannoilla herkkä aika, kun pienokaiset lähtevät pesistään. 
Nautitaan  Suomen luonnosta, kun se tarjoaa parastaan. Rauhallista ja aurinkoista juhannusta!
6 kommenttia:

 1. Kauniit maisemat ja yksityiskohdat. Silmä lepää kaikkialla. Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
 2. On kaunista ja jylhät maisemat! Aurinkoista juhannusta!

  VastaaPoista
 3. Upeita maisemia ja hyvä esittely, kiitos siitä. Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
 4. Hei! Löysin sun blogin kun etsin tietoa Kolin telttapaikkojen ruuhkaisuudesta juhannuksena. Eli oisko sulla vinkkiä, haluaisin kiertää herajärven kierroksen ja juhannuksena olis tarpeeksi aikaa, joten onko joku paikka missä juhannuksena on kaljottelijoita enemmän, häiriöksi asti, vai onko kaikki rauhallisia?

  VastaaPoista