lauantai 3. elokuuta 2019

Niittykukkia poimin vain sulleViisi vuotta sitten syksyllä piharinne myllättiin perusteellisesti, kun sähköjohdot kaivettiin maahan. Siitä seurasi kaksi hyvää asiaa. Pitkiä sähkökatkoja ei sen jälkeen ole ollut ja sain monipuolisen kukkaniityn.


Rinne on luonnostaan hiekkainen ja paahteisen kuiva enkä antanut levittää sinne lisämultaa. Sen sijaan tilasin ison pussin kuivan niityn kukkasiemeniä: ahdekaunokki, hirvenkello, hopeahanhikki, kangasajuruoho, keltasauramo, ketoneilikka, kissankello, masmalo, mäkikuisma, mäkimeirami, mäkitervakko, nurmikaunokki, peurankello, pikkutervakko, puna-ailakki, päivänkakkara, rohtotädyke, ruusuruoho, siankärsämö, silkkiunikko ja ukontulikukka. Ei nämä kaikki vielä ole puhjenneet kukkaan, mutta aika moni. Jokainen uusi kukkaystävä riemastuttaa. Ja vanhat tutut metsäkurjenpolvi, puna-ailakki ja apilat ovat tärkeitä kesän tuojia.

Ahdekaunokki

 Ketoneilikka

 Silkkiunikko

 Päivänkakkara

Varsankello

Ruusuruoho

Nyt saan joka kesä jännittää, mitä  niitylle ilmestyy. Niitty on tuonut valtavasti iloa minulle, vierailleni, perhosille, monenmoisille hyönteisille ja linnuille. Se on monimuotoisuuden runsaudensarvi.Sen suojassa viihtyvät myös Kortelahden siilit.


Kanat löytävät makoisimmat madot ja muut herkut.


Sinne pakenavat myyrät saalistavilta kissoilta.


Loppukesästä myös lampaat ja vuohet pääsevät herkuttelemaan niityllä. Kun kukat ovat siementäneet, rinne niitetään ja heinät viedään puutarhakompostiin. Viime kesänä niitin kukkakedon itse reumaisilla käsilläni ja valitettvasti huono niittojälki näkyy tänä kesänä liikana rehevyytenä niityn alaosassa.  Toivottvasti saan tänä kesänä niittotaitoisia talkoolaisa!
 Tänä kesän vallitseva väri niityllä on ollut sinupunainen.  Alkukesästä mäkitervakkoa oli runsaasti, samoin ketoneilikka on ilahduttavasti lisääntynyt.Varsakello on voimistunut.


Nyt loppukesästä kukoistaa ahdekaunokki.

Suosittelen jokaiseen pihaan luonnonkukkaniittyä! Pienellä vaivalla voi lisätä luonnon monimuotoisuutta ja tuottaa iloa. Eikä vaadi suuria puutarhurin taitoja.

Tällaiselta pihassa ja niityllä näytti pari vuotta sitten kesäkuussa  Kortelahden luontopiha

Reijoa Taipale, Niittykukkia


2 kommenttia:

  1. Kaunis on pihasi. Kyllä siellä kelpaa eläinten kesäpäivää viettää, kuin myös se on sinulle ja meille lukijoille, silmänilo. Oikein mukavaa kesän jatkoa.

    VastaaPoista
  2. Tuohan on kiva, että pihan mylläämisen jälkeen sait tuon kauniin niityn! Meillä on viherrakentaminen suunnitelmissa, piharinne meiltä löytyy myös tällä hetkellä. Muutoksia kuitenkin tulossa. https://www.satakunnanviherpalvelu.fi/palvelut

    VastaaPoista