tiistai 31. maaliskuuta 2020

Linnut, yksinäisen ilontuojat


Puolikuuta peipposestaNyt eristyksissä on ollut hyvin aikaa tarkkailla lintuja. Ne ovat ilahduttaneet yksinäisiä päiviäni. Olenkin useampana  aurinkoisena aamuna istunut joko kuvauskojussa tai ikkunan ääressä kameran kanssa.


Kortelahdessa linnuille riittää monenlaista vanhaa puuta ja keloa. Valokuvauksenkin kannalta aamun valot ovat lumoavia. Linnuille on ollut koko talven tarjolla talipötköjä ja auringonkukan siemeniä. Näin on ollut 11 vuotta.


Kevätaamu alkaa käpytikan rummutuksella. Se on löytänyt hyvän kaikupohjan reviirijulistukselleen  pihan mahtavimman männyn katkenneesta oksasta.


Käpytikka on yksi suosikkini. Värikäs ja helppo kuvata, koska on niin ahne.


Kolilla on myös valkoselkätikkoja. Kaikkien näiden 11 vuoden aikana olen toivonut, että joku niistä tulisi talviruokinnalleni. Tämä toive ei ole toteutunut.


Onneksi tyylikäs harmaapäätikka on vakiovieras aamuisin ja illan hämärtyessä. Tältä vuodelta sen on tainnut jo lopettaa vierailut, koska kuluneella viikolla en sitä enää nähnyt.


Talitiaisia ja sinitiaisia on paljon. Viime viikolla vieraili  myös hömötiainen ( yllä) ja kuusitiainen. Molemmat ovat valitettavasti vuosien varrella harvinaistuneet.Töyhtötiaisia ei tänä vuonna ole näkynyt. Ensimmäisinä vuosina niitä oli useita.


Pyrstötiaisten iloisen sirkutuksen olen aika usein kuullut koivikosta. Kuvan saaminen on ollut haasteellista.


Värikkäitä vakiovieraita sinitiainen, punatulkku, keltasirkku ja urpiainen


Viime talvena pihapuissa  kierteli isohko tikliparvi parin viikon ajan. Tänä keväänä yksi yksinäinen tikli harhautui Kortelahteen.


Tilhet saapuvat  yleensä isoina parvina huhti-toukokuussa. Tänä keväänä ei ole vielä näkynyt.
Närhi on kaunis ja arka lintu, joka käy ruokinnalla koko talven.
Mustarastas aloittaa kevään. Se aloitti myös minun lintuharrastukseni huhtikuussa 2009, kun muutin Kortelahteen. Mustarastas oli täällä minua vastassa. Tänä vuonna  ensimmäinen saapui jo 14. 3. Nyt on kaksi pariskuntaa.


Peippo tulee muutama viikko mustarastaan jälkeen. Nyt ensimmäinen tuli jo 25. 3.
Alarivissä viherpeippo ja järripeippo.


Punarinta saapuu yleensä huhtikuussa.


Käpylintu on harvinainen vieras.


Samoin nokkavarpunen

Ruokinnalla käy tietysti myös petolintuja. Kerron niistä myöhemmin. Käränkälammen vesilinnut ovat oma lukunsa.
Toivon, että lintujen talviriokinta jatkuu lähtöni jälkeen. Loma-Kolilla ei ole monta säännöllistä ruokintapaikkaa, koska asunnot ovat enimmäkseen loma-asuntoja.
Minä kiitän talven ja kevään suloisia ilahduttajiani ja toivon, että talia ja auringonkukansiemeniä on saatavilla jatkossakin.


3 kommenttia:

 1. Aivan ihanat kuvat ja niin värikkäitä ovat nuo linnut.
  Luulen että tikli oli tässä puistossa, koetin kuvata, mutta vain oranssi läikkä valkealla taustalla jäi kameraan.

  VastaaPoista
 2. Hienot kuvat! Näiltä sivuilta voi käydä keväisin itsekin tarkistamassa, jos vaikka pihapiirissä näkemäni linnun nimi on unohtunut. Kun linnut näkee kuvissa lähempää, ei voi kuin ihmetellä, miten hienoja yksityiskohtia niillä on sulissaan. Kiitos kuvista.

  VastaaPoista
 3. Linnut ovat kauniita ja tuovat paljon myös esteettistä iloa silmille ja korville.

  VastaaPoista